O săptămână cu Samsung Galaxy S4: prima zi – caracteristici tehnice, design, calitatea sunetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy S4 are o formă compactă iar telefonul nu pare unul cu ecran de 5 inci FOTO Alex Varninschi/Adevărul
Samsung Galaxy S4 are o formă compactă iar telefonul nu pare unul cu ecran de 5 inci FOTO Alex Varninschi/Adevărul

Samsung Galaxy S4 a fost lansat, miercuri, în România. Vedeta sud-coreenilor a aterizat în Bucureşti cu un elicopter şi a ajuns şi în redacţia „Adevărul“. Samsung Galaxy S4 va fi trecut printr-o serie completă de teste şi vă vom oferi zilnic, timp de o săptămână, câte un material în care vă vom împărtăşi experienţa noastră cu el.

Samsung Galaxy S4 a fost anunţat oficial luna trecută. El se remarcă printr-un număr mare de funcţii dar şi prin performanţa ridicată. Astăzi ne vom axa, totuşi, pe partea de design dar şi pe calitatea sunetului. Cum abia am primit smartphone-ul, vă vom vorbi despre performanţă şi funcţii în materialele următoare.

Samsung Galaxy S4 - Caracteristici tehnice

Caracteristicile tehnice vă sunt, probabil, deja cunoscute, însă pentru o prezentare completă a dispozitivului, ele trebuie reluate. Samsung Galaxy S4 a venit în România în varianta cu procesor quad-core (i9505), spre dezamăgirea multor persoane.

Totuşi, procesorul este unul foarte puternic, Qualcomm Snapdragon 600, şi este tactat la 1,9Ghz.  Samsung Galaxy S4 are o memorie de 2GB RAM iar spaţiul de stocare poate fi 16/32/64 GB. Modelul testat de noi are 16GB, însă toate versiunile dispun de un slot pentru card microSD care poate mări spaţiul de stocare cu până la 64 de GB. Chipsetul grafic este de tip Adreno 320.

Ecranul are 5 inci şi rezoluţie Full HD (441 ppi) şi camerele foto sunt de 13 şi 2 megapixeli.  Bateria este de 2600 mAh.

Samsung Galaxy S4 – Design şi construcţie

Multă lume a criticat Samsung pentru că a ales să folosească plasticul şi pentru modelul Samsung Galaxy S4. Problema ar fi că smartphone-ul nu ar avea un aspect premium şi că, în comparaţie cu HTC One sau iPhone 5 ar fi un telefon urât. Chiar şi sud-coreenii au început să se gândească să renunţe la plastic. Într-adevăr, aspectul Galaxy S4 nu se compară cu cel al HTC One, însă arată, cu siguranţă ca un telefon vârf de gamă iar plasticul îi oferă anumite atuuri.

Forma Galaxy S4 este una simplă. Sud-coreenii au ales să folosească linii laterale drepte şi colţuri rotunjite iar dacă ar fi să tăiem telefonul în două (nu vom face asta), cele două jumătăţi ar fi simetrice din punct de vedere al formei.

smsung

Pe partea din faţă observăm ecranul de 5 inci înconjurat de un bezel foarte subţire pe laterale. Modelul testat este cel negru, mai exact „Black Myst“. Culoarea este, practic, cenuşie. În partea superioară, găsim difuzorul folosit în apeluri, un led care ne anunţă dacă am primit vreo notificare (albastru) sau dacă telefonul se încarcă (roşu), o serie de senzori (luminozitate, proximitate) şi o cameră foto de 2MP. Logoul Samsung este inscripţionat sub difuzor. Jos găsim trei butoane, unul fizic (negru, înconjurat de o bandă argintie) şi două capacitive.

Marginile telefonului sunt argintii şi sunt făcute din aluminiu. Sus este portul jack pentru căşti, un microfon dar şi senzorul infraroşu. Pe partea dreaptă avem butonul de volum, pe stânga butonul de power iar în partea inferioară găsim încă un microfon dar şi portul micro-usb prin care Samsung Galaxy S4 se conectează la încărcător sau la PC.

smsung

Carcasa din spate este creată dintr-un plastic special, lucios cu un design care pare inspirat de fibra de carbon – o matrice de puncte gri pe fundal negru. Cu toate că materialul este neted, telefonul nu dă senzaţia de alunecos. Plasticul folosit este făcut să reziste la şocuri, lucru care se simte în momentul în care batem cu degetul în carcasă – aceasta vibrează, semn că şocurile sunt dispersate.

s1msung

Camera foto de 13 megapixeli este poziţionată central şi este puţin ieşită în relief. Ea este protejată de un inel metalic argintiu şi sub ea este poziţionat bliţul. Tot sub cameră găsim şi logo-ul Samsung, gravat cu litere argintii în carcasă, Jos, spre stânga este difuzorul, marcat prin două fante de aproximativ 5 milimetri.
Construcţia este solidă, în ciuda plasticului şi a greutăţii redus.

Samsung Galaxy S4 cântăreşte numai 130 de grame iar dimensiunile sunt mai mici decât ale Samsung Galaxy S3, în ciuda faptului că acesta are ecranul de 4.8 inci. Samsung Galaxy S4 măsoară 136,6 mm pe lungime, 69,8 mm pe lăţime şi grosimea este 7,9  mm. Sud-coreenii au reuşit să adune cele mai tari tehnologii într-un ambalaj extrem de compact, lucru care va fi apreciat de persoanele care vor un telefon cu ecran mare dar care să nu tragă la buzunar.

samsung

Samsung Galaxy S4 - Audio

La capitolul audio nu sunt foarte multe de spus. Spre deosebire de HTC One, unde am găsit două difuzoare stereo semnate de firma Beats, Samsung Galaxy S4 lasă de dorit. Astfel, vârful de gamă coreean are un singur difuzor, plasat, după cum spuneam mai înainte, în partea inferioară din spate. Această amplasare vine cu o mare problemă: dacă ţinem telefonul vertical, există şansa să pui mâna exact peste boxă şi sunetul este întrerupt aproape complet.

Volumul este suficient de puternic, dar difuzorul nu este capabil să scoată frecvenţele joase. Perechea de căşti inclusă de Samsung  este una intrauriculară care oferă sunet de calitate.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite