Iran lansează Mehr, YouTube zice „Meh“. Regimul iranian a venit cu propriul portal dedicat conţinutului video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul din Iran nu gustă cultura occidentală, mai ales pe cea disponibilă pe YouTube sau Twitter, astfel că îşi pregăteşte propriile servicii de acest fel. Mehr este portalul pentru conţinut video lansat în Iran şi care se doreşte o alternativă la produsul Google.

„Mehr“ înseamnă afecţiune în farsi, cea mai vorbită limbă persană. Principalul scop al platformei este să promoveze cultura iraniană şi să-i îndepărteze pe cetăţeni de serviciile europene şi americane, notează AFP. „De azi înainte, oamenii vor putea să încarce videoclipuri pe site şi să acceseze producţiile IRIB (postul naţional de televiziune din Iran)“, a afirmat redactorul-şef Lotfollah Siahkali.  

Cenzura Internetului în Iran este ceva obişnuit, mai ales cu serviciul YouTube şi reţelele sociale Facebook şi Twitter. De la mijlocul lui 20009, odată cu revenirea lui Mahmoud Ahmandinejad la putere, portalurile de socializare au fost cenzurate şi noua măsură pare a fi un pas în plus la constituirea unui zid între cultura iraniană şi cea occidentală. Statele Unite au acuzat regimul de la Teheran că vrea să taie legătura cetăţenilor săi cu restul lumii.

Dar Iranul continuă strategia sa care include şi un serviciu de intranet care vrea să elimine orice conţinut de altă origine decât cea islamică. Totuşi, autorităţile afirmă că „Internetul naţional“ nu presupune tăierea accesului la Internet. Dacă nu înseamnă acest lucru, cel mai probabil doar o mică parte din informaţiile internaţionale vor fi permise în Iran. Însă unii experţi contestă capacităţile ţării de a reuşi să-şi creeze propria reţea de internet.

YouTube este un serviciu pornit în 2005 şi cumpărat un an mai târziu de Google pentru 1,65 de miliarde de dolari. Ideea în jurul căreia s-a conturat portalul este că utilizatorii produc conţinutul, ceea ce înseamnă că nu mai există limitările pe care le presupune televiziunea tradiţională.

Cele mai noi cifre ale YouTube arată că în fiecare minut sunt încărcate aproximativ 60 de ore de conţinut video, sunt 800 de milioane de utilizatori unici în fiecare lună, iar serviciul e disponibil în 39 de ţări. Şi 70% din trafic provine din afara SUA. Toate aceste statistici indică faptul că interdicţia din Iran nu afectează Google atât de mult. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite