Google: Samsung şi Facebook pot folosi Android după cum doresc, cât timp există câştig pentru noi şi utilizatori
0Google a numit un nou şef peste Android anul acesta, după ce creatorul şi fostul director, Andy Rubin, a decis să părăsească gigantul american. Acum, Sunday Pichai, noul şef, a oferit un interviu în care a spus câteva lucruri despre strategia Google şi cum vor acţiona în viitorul apropiat.
Google l-a numit pe Sundar Pichai director peste Android, el ocupând şi funcţia de director peste divizia Chrome OS, sistemul de operare pentru PC-uri dezvoltat de companie. El a vorbit cu Steven Levy de la Wired şi a spus câteva lucruri despre ecosistemul pe care îl patronează.
În ciuda zvonurilor potrivit cărora cele două platforme: Chrome OS şi Android ar fi unite într-un singur proiect, Pichai a spus că nu e cazul, Google va acţiona după cum acţionează şi Apple cu Mac OS X şi iOS pentru dispozitive mobile. „Cu două sisteme de operare, Google poate să facă mai multe schimbări în următorii ani pentru a include mai multe dispozitive, mai mulţi senzori sau mai multe tipuri de ecran“, a completat Pichai.
Pichai foloseşte un Samsung Galaxy S4 pentru a-şi face treaba, pentru a comunica cu oamenii, dar nu încearcă şi funcţiile pe care Samsung le-a introdus, cum ar fi urmărirea ochilor sau previzualizarea videoclipurilor cu o ţinere a degetului deasupra ecranului. El a spus că Google nu consideră Samsung un rival, chiar dacă Android a fost destul de modificat de către sud-coreeni.
„Samsung e un partener important pentru noi. Lucrăm cu ei pentru mai toate produsele noastre importante“, a explicat acesta. A dat exemplu în sensul parteneriatelor de durată şi de succes comuniunea Microsoft şi Intel. În plus, viitorul în hardware al Google va fi doar pentru a-şi stabiliza şi spori ecosistemul, nu neapărat să fie lider.
Pe 15 mai debutează Google I/O, important eveniment al companiei, iar Pichai a vorbit şi despre acesta. În primul rând, nu va fi nimic măreţ la această ediţie, doar actualizări. Au apărut deja informaţii despre Android 4.3 Jelly Bean, o nouă versiune până la finalul toamnei când cel mai probabil vor veni lansările de produse. În octombrie 2013, au fost lansate Google Nexus 10 şi Google Nexus 4.
Facebook şi Google cum se înţeleg?
În urmă cu aproape o lună Facebook a lansat aplicaţia Home, un launcher pentru Android. Cum vede Google situaţia? Este Facebook Home o ameninţare? Sunt întrebări la care Pichai a răspuns şi a lăsat de înţeles că dacă Facebook afectează experienţa de pe Android, atunci Google va acţiona.
„Vrem să fim o platformă deschisă, dar vrem şi o cale prin care fiecare utilizator să aibă parte de o experienţă foarte bună. [...] Deocamdată nu plănuim să schimbăm modul în care lucrurile se desfăşoară“, a fost un prim răspuns din partea directorului Android. Dar a completat cu unul mai potrivit situaţiei. „În final, trebuie să furnizăm o experienţă consistentă. Ca parte din acest plan, în fiecare versiune de Android mai schimbăm anumite lucruri. Astfel, facem schimbări de-a lungul timpului“, a completat acesta.
Se poate înţelege, în modul precaut în care a răspuns, că Facebook Home este în regulă, poate exista pe platforma Android, atât timp cât nu strică lucrurile prea mult. Prea mult ştie doar Google cât e, dar asta nu înseamnă că Facebook Home va fi interzisă doar pentru că este peste tot ecosistemul creat de Google. În definitiv, HTC şi Samsung, chiar şi LG, fac acelaşi lucru. Diferenţa este că Facebook câştigă bani în acelaşi sector ca Google: publicitatea.
Vrem să discutăm cu voi. Vizitaţi-ne şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.