REVIEW Facebook Home - Îl primeşti pe Facebook în „casa“ ta? L-am primit, iar acum mă lepăd de „telefonul Facebook“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook Home a ajuns pe telefoanele utilizatorilor. Utilizatorii din SUA dornici de experienţa Facebook completă pot deja să-şi cumpere HTC First, primul telefon cu Facebook Home preinstalat. Ceilalţi se pot mulţumi cu aplicaţia din Google Play Store. Cum este însă să ai Facebook Home?

aplicaţia poate fi instalată prin metoda side loading, dat fiind că Android e o platformă mai deschisă decât altele. Astfel am instalat Facebook Home pe un Samsung Galaxy S3 cu un procesor cu patru nuclee, 1GB de memorie RAM şi un spaţiu de stocare de 16GB, iar ecranul este HD de 4,8 inci.

Contează aceste dotări, deoarece Facebook Home va rula doar pe anumite dispozitive (asta oficial). Neoficial, va rula pe mai multe dispozitive, chiar şi pe tablete.

Bun venit în lumea Facebook

Facebook Home presupune că peste tot pe ecranul principal ai fluxul din Facebook. Compania îi spune CoverFeed şi eşti inundat de toate actualizările prietenilor şi paginilor pe care le apreciezi. Asta nu e în totalitate adevărat, deoarece vei primi doar acele actualizări pe care alţii le găsesc utile - prin like-uri şi comentarii. Astfel, eu am circa 280 de prieteni şi am reuşit prin câteva derulări să ajung la final. Există un final, spre deosebire de News Feed-ul normal. Probabil că Facebook îl va face nesfârşit cu următoarele actualizări.

Pot să like ceva doar prin două atingeri, pot sa comentez mult mai uşor şi pot să văd mai repede pozele noi sau cele de copertă. Cam la asta se reduce toată interacţiunea în Facebook Home. Se simte ca un produs încă beta, ştii că ai aşteptări prea mari când îl deschizi prima dată, dar tot te surprinde prin faptul că îţi oferă prea puţin.

Dacă vrei să vezi profilul unui prieten, trebuie să intri în aplicaţia de Facebook. Facebook Home te va duce automat acolo, când vei da click pe numele său. Poţi accesa din Facebook Home diversele link-uri pe care le găseşti distribuite de prieteni sau pagini şi poţi încărca poze oarecum mai repede. Spun oarecum, deoarece dacă îţi pui pe ecranul principal un widget de Facebook (al aplicaţiei clasice) este acelaşi lucru cu a folosi Facebook Home.

Dacă apeşi pe capul tău de la baza Facebook Home te poţi duce în: Aplicaţii, Facebook Messenger şi ultima aplicaţiei vizitată. În Aplicaţii sunt două ecrane esenţiale: cel principal unde îţi poţi fixa câteva aplicaţii pe mai multe ecran secundare, iar în partea de sus ai comenzile rapide pentru a urca o poză, un status sau un check-in pe Facebook; iar al doilea este cu aplicaţiile din smartphone-ul tău, în ordine alfabetică. În acesta al doilea ecran poţi, la bază, prin „More“, să ajungi în vechiul ecran al telefonului.

facebook home foto razvan baltaretu/adevarul
facebook home foto adevarul

Marele plus: notificările

Ca un supus docil al Facebook ce sunt, mi-am unit SMS-urile cu mesajele din Facebook Messenger, oferindu-i astfel acces la toate numerele de telefon ale cunoscuţilor. Acest lucru vine cu un mare plus, notificările din Facebook Home. Acele Chat Heads pe care Facebook le-a introdus ieri în Facebook Messenger sunt foarte bune, vezi imediat cine ce ţi-a trimis. Notificările îmi plac în Facebook Home, sunt cel mai bun lucru pe care compania l-a creat şi îmi pare rău ca nu apar toate ca pe HTC First. Dacă există un motiv pentru care Facebook Home merită, acela este meniul de notificări.

Comentariile sau like-urile la ceea ce ai publicat vin pe ecranul principal pe centru, sub forma unor dreptunghiuri. Astfel le accesezi şi interacţiunea cu ce se întâmplă pe Facebook e mai rapidă. Pe HTC First beneficiezi de toate notificările în acest fel, fie că vin din GMail sau Yahoo! Mail, fie că vin din Twitter şi altele.

Chat Heads este o notificare de tip pop-up. Vezi şi în bara de notificări clasică de la Android, dar primeşti şi o bulă cu fotografia de profil a expeditorului mesajului. Astfel, vei şti de la cine e instant, fără să deschizi aplicaţia. Iar fiecare bulă (sau cap) are un contor, îţi spune câteva mesaje necitite ai.

De ce nu aş folosi Facebook Home

În primul rând, pentru că prietenii mei nu fac poze cu DSLR-uri şi, de cele mai multe ori, nu fac poze care m-ar interesa. Unele sunt cu faţa lor în oglindă, iar pe aceea o ştiu deja, iar altele sunt cu ceea ce mănâncă, în caz că am ratat acel moment din viaţa lor. Facebook Home este fix experienţa de pe Facebook, dar mai intrusivă. Este pentru utilizatorii hardcore şi dacă nu eşti aşa ceva, s-ar putea să găseşti Facebook Home prea enervant.

Spre exemplu, cei cu care vorbeşti pe Facebook Messenger văd când le-ai citit mesajul. Cu Chat Heads e mult mai uşor să dai din greşeală pe un mesaj pe care nu l-ai vrea încă citit, iar să nu răspunzi işti uşor o întreagă discuţie cu interlocutorul pe tema că-l ignori. Apoi, eşti indirect responsabil de ce publică cei din lista ta.

facebook home foto razvan baltaretu/adevarul

Spre exemplu, îi dai cuiva telefonul să se uite la o anumită poză sau să citească ceva. Fix atunci îţi traversează ecranul un text pe care poate nu l-ai vrea împărtăşit cu alţi oameni. Mai ştii pozele cu copii bolnavi de cancer? Gândeşte-te că acum îi vei vedea mai des, mai în faţă, iar asta pentru că ai prieteni buni la suflet.

Nu m-aş grăbi să spun că Facebook Home e un eşec, majoritatea utilizatorilor decide asta. Eu nu l-aş recomanda decât în cazul în care eşti pasionat de mersul pe reţeaua socială şi nu contează ce apare pe ecranul telefonului tău. Oricum, merită încercat Facebook Home, este altfel faţă de ce s-a încercat până acum în materie de interfeţe pe Android.

Cu inspiraţie de la Flipboard şi modul acestei aplicaţii de a afişa reclamele: în poza de mai sus este un exemplu de cum vor arăta reclamele în Facebook Home. Acestea vor veni, deşi o dată exactă nu a fost precizată.

Plusuri:

  • un sistem foarte bun de notificări
  • simplu, uşor de navigat printre mesaje
  • pozele foarte bune arată foarte bine
  • acces mai rapid la Facebook

Minusuri

  • pozele foarte proaste sunt şi mai proaste
  • este încă în fază beta, oferă prea puţine lucruri faţă de aplicaţia obişnuită de Facebook
  • consumă mai multă baterie decât aplicaţia obişnuită

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite