Generația social media, îndrăgostită de Hitler. Un discurs tradus de inteligența artificială a devenit viral pe X

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de milioane de utilizatori ai site-ului de socializare X al lui Elon Musk au vizionat două clipuri tulburătoare traduse de inteligența artificială din discursul lui Adolf Hitler din 1939 din Reichstag, relatează Daily Mail.

Statuia de ceară a lui Hitler la muzeul Madame Tussaud  FOTO SHUTTERSTOCK
Statuia de ceară a lui Hitler la muzeul Madame Tussaud FOTO SHUTTERSTOCK

Dar videoclipurile - în care dictatorul poate fi auzit, prin intermediul limbii engleze generate de inteligența artificială, îndemnând la „anihilarea rasei evreiești" - au fost întâmpinate cu o serie de reacții pozitive.

„L-au demonizat în mod fals psihopații globaliști pe Hitler așa cum încearcă să-l demonizeze pe Putin?", a răspuns un utilizator. „Așa se pare“. Mulți utilizatori X au simpatizat cu Hitler și cu opiniile sale despre evrei în 1939.

Momentul viral, pe care platforma X al lui Musk îl permite, urmează unui val recent de interes în rândul TikToker-ilor Generației Z în cum își apără  Osama Bin Laden atacurile teroriste din 11 septembrie .  

Unii teoreticieni sociali au atribuit această schimbare de atitudine față de retorica autoritară a dușmanilor istorici ai Americii unei mari schimbări generaționale.

„Trec câteva generații de la perioadă anterioară de vremuri tulburi. Elitele uită de asta și încep să reconfigureze economia în moduri care să îi favorizeze pe ei înșiși. Întrebarea este dacă va exista o izbucnire de macroviolență”, a declarat recent Peter Turchin, ecologist devenit istoric, pentru Financial Times . 

„Încep să cred că am pierdut al Doilea Război Mondial”, a comentat un utilizator cu un cont X verificat despre clipul generat de IA.

„Se pare că acestor oameni le pasă de țara lor mai presus de orice”, a scris un altul.

Hitler, liderul Partidului Nazist, și-a propus să elimine evreii din Europa, precum și pe alți dușmani percepuți ai Germaniei naziste. Antisemitismul său a dus la Holocaust, în care au fost omorâți șase milioane de evrei.

Drept răspuns la clipurile traduse, multe conturi, operate de oameni sau de boți, au distribuit link-uri către filmul neo-nazist „Europa: The Last Battle” (2017).

Programul folosit pentru a genera videoclipurile a fost creat de startup-ul de clonare a vocii ElevenLabs, potrivit Wired, un laborator care atras atenția autorităților atunci când tehnologia sa a fost folosită pentru a genera apeluri care uzurpă identitatea președintelui Joe Biden.

Reacțiile la videoclipuri au venit de la utilizatori din tot spectrul ideologic, foarte mulți intervenind pentru a denunța retorica rasistă și antisemită a lui Hitler generat de IA și pe cei care o promovau pe platformă.

„Bărbatul care a spus că nu se va căsători niciodată cu Taylor Swift pentru că e prea bătrână și asta îl face pe [Travis] Kelce gay este același tip care promovează discursul lui Hitler generat de inteligența artificială”, a scris cercetătorul în securitate cibernetică @SwiftOnSecurity, cu referire la la trollul de dreapta Owen Benjamin.

„Acest lucru este deopotrivă fascinant și înfricoșător, dezvăluind mințile monștrilor istoriei”, a postat un alt utilizator.

O scrisoare a lui Osama bin Laden a devenit virală pe TikTok

Confruntată cu o situație similară în ultimele luni, platforma TikTok a luat măsuri contra utilizatorilor care promovau o scrisoare scrisă de Osama Bin Laden cu privire la atrocitățile din 11 septembrie și a promis că va elimina orice conținut care o menționează.

„Conținutul care promovează această scrisoare încalcă în mod clar regulile noastre privind sprijinirea oricărei forme de terorism. Eliminăm în mod proactiv și agresiv acest conținut și investigăm cum a ajuns pe platforma noastră”, a transmis TikTokPolicy pe X, fost Twitter .

Platforma de partajare a videoclipurilor susține că numărul de videoclipuri de pe TikTok este „mic” și „rapoartele despre tendințe [pe] platformă sunt inexacte”. 

Scrisoarea lui Bin Laden a ajuns pe platforma video printr-o traducere publicată în tandem cu un articol din 2002 al „The Guardian”.

Pe măsură ce linkul către scrisoare a fost larg redistribuit, sute de TikTokeri au început să urce clipuri drept reacție, în care par să confunde diatriba odioasă cu o mostră de gândire intelectuală. 

Pe fondul partajărilor pe TikTok, publicația a eliminat ulterior traducerea scrisorii creierului atentatelor din 11 septembrie, agenția explicând DailyMail.com că aceasta a fost distribuită „fără contextul său original”.  

The Guardian nu a făcut clarificări despre motivul pentru care a legat actualul conflict din Orientul Mijlociu de o scrisoare a lui Bin Laden veche mai bine de 20 de ani. 

În ciuda eforturilor The Guardian, scrisoarea a continuat să circule pe X. Reddit însă a blocat-o.  

Scrisoarea a fost postată inițial alături de un articol care explica că versiunea originală era în arabă – pe un site web folosit de al-Qaeda pentru a „diseminare mesaje” și „a fost trimisă la sute de abonați la o listă de adrese de e-mail coordonată de Mohammed al -Massari, disidentul din Arabia Saudită rezident în Marea Britanie.' 

Mesajul a adăugat că guvernul SUA a fost inclus în listă.  

Diferitele videoclipuri populare de pe TikTok legate de scrisoare nu conțin context despre Bin Laden jihadistul, ai cărui adepți au măcelărit mii de musulmani și non-musulmani deopotrivă sau sprijinul său pentru unele dintre cele mai opresive regimuri politice imaginabile. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite