Facebook devine neinteresant pentru tineri. Unde te poţi duce, dacă cea mai mare reţea socială te plictiseşte?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook este cea mai mare reţea socială, dar se pare că tinerii nu ţin cont de asta şi o consideră deja neinteresantă. Există alternative însă, iar până la un exod în masă s-ar putea să nu mai fie mult timp.

Problema cu dezinteresul tinerilor pentru Facebook a fost subliniată de un angajat Facebook care a decis să plece după ce a aflat de o „investigaţie“ făcută de un jurnalist „Forbes“. Acesta l-a întrebat pe prietenul fiului său dacă Facebook mai este cool sau nu, iar răspunsul a fost negativ. La fel consideră şi ceilalţi oameni din cercul său de prieteni, scrie The Verge. Se pare că acesta e motivul pentru care Blake Ross, directorul diviziei de produse la Facebook, a decis să părăsească reţeaua socială.

Facebook deja a admis, într-o anumită formă, în raportul 10-K că nu mai este o reţea atât de interesantă pentru tineri şi aceştia preferă să se ducă spre servicii similare. Nu sunt adolescenţii cel mai bun barometru, dat fiind că nu sunt statornici, dar ei sunt mai tentaţi să investească timp într-o reţea socială decât un adult. Şi dacă aceştia, la comun, consideră că Facebook şi-a pierdut acel coolness factor, atunci poate fi începutul unei spirale a pierderilor pentru reţeaua socială.

Laura Portwood-Stacer, autoarea cărţii „Media Refusal and Conspicuous Non-Consumption: The Performative and Political Dimensions of Facebook Abstention“, este de părere că tocmai problemele cu politica de confidenţialitate afectează reţeaua. „Are mai puţin de a face cu faptul că tinerii vor «noul lucru important», cât are de a face cu faptul că Facebook nu le mai oferă spaţiul pe care îl vor“. Interesul pentru Facebook a crescut odată cu faptul că puteai publica ce doreai, fără să-ţi faci griji că vei ajunge într-o situaţie penibilă, dar Graph Search este un exemplu că asta s-a schimbat.

Facebook s-a dus şi spre un mediu în care te poţi lăuda, împreună cu necesitatea de a avea un profil imaculat. Prin poze, statusuri sau lucruri pe care le apreciezi tinzi să te lauzi. Tot aşa cum cauţi să monitorizezi ceea ce are legătură cu tine. Iar Facebook se duce spre a face cât mai mulţi bani. Pe 7 martie anunţă un nou news feed, iar divizia de marketing nu va sta pe loc, mai ales că acum a cumpărat şi platforma Atlas de la Microsoft.

Dacă Facebook nu mai e cool, unde te poţi duce?

  • Tumblr este alegerea multor tineri. Pot publica aici mesaje scurte, fotografii, pot publica orice de la artă până la pornografie. „Adolescenţi, imagini amuzante, partajare doar cu prietenii? În anumite feluri, Tumblr este de fapt Facebook 2.0!", scrie Adam Rifkin pentru TechCrunch. Facebook 2.0 sau mai mult un Facebook neîngrădit. Tumblr este popular şi pentru că îţi permite să fii cine vrei, Facebook te constrânge să-ţi foloseşti numele propriu, iar multor tineri nu le surâde acest feature.
  • Pinterest este un alt popas pe care tinerii îl fac, în special fetele aleg această reţea socială unde imaginile guvernează. Şi Instagram foloseşte imaginile ca motiv de interacţiune, dar dezavantajul acesteia din urmă este că interacţiunea e limitată la fotografii, pe când Pinterest permite şi videoclipuri sau chiar site-uri printr-o extensie de browser.
  • Google+ este, de asemenea, o alternativă la Facebook. Principala problemă la această reţea socială e că tot conţinutul va fi indexat de Google. Dincolo de acest aspect, interacţiunea se realizează foarte uşor, e o reţea socială dinamică şi aplicaţia mobilă arată foarte bine, este speculat că şi Facebook o va copia pentru noul News Feed.

Twitter nu prea ajunge să fie atractivă pentru tineri, deoarece totul se învârte în jurul rapidităţii cu care difuzezi o informaţie şi lucrurile au o dinamică mai mare decât pe alte reţele, iar utilizatorii mai tineri vor să se exprime mai mult. Twitter încearcă să contracareze cu aplicaţia Vine şi cu o interfaţă îmbunătăţită pentru Android şi iOS, dar nu este un punct principal atragerea tinerilor, ci întreţinerea unei baze de utilizatori care rămân fideli datorită instrumentelor pe care le au la dispoziţie.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite