Cum poți avansa în carieră cu ajutorul inteligenței artificiale: „Este atât de accesibilă pentru toată lumea”

0
Publicat:

Întrucât inteligența artificială modifică peisajul educațional, este posibil ca și felul în care angajații obțin calificări profesionale să se schimbe. Cu ajutorul inteligenței artificiale generative, oamenii își pot crea noi oportunități și își pot îmbunătăți mult mai rapid competențele profesionale, prevăd specialiștii. Astfel, ei ar putea fi promovați mult mai ușor, relatează CNBC.

Inteligența artificială va schimba în viitor natura muncii. Foto: Arhivă
Inteligența artificială va schimba în viitor natura muncii. Foto: Arhivă

Conform Lareinei Yee, partener senior la McKinsey, cei care au intrat de puțin timp în câmpul muncii îmbrățișează inteligența artificială. „Aceasta le accelerează capacitatea de a-și demonstra cunoștințele de specialitate", a declarat Yee.  

Este de remarcat faptul că folosirea strategică a inteligenței artificiale poate reduce din timpul de care au nevoie angajații pentru a atinge maximul de performanță în funcția pe care o ocupă, ceea ce se întâmplă adesea în primul an de muncă în corporațiile americane, a declarat ea. 

Dacă reușești să urci mai repede în ierarhie, îți poți îndeplini mai ușor obiectivele, poți face o treabă mai bună", a declarat Yee. „Poate că te ajută la evaluarea performanțelor tale. Poate că te ajută să fii promovat mai repede. Poate că pur și simplu te ajută să te bucuri de slujba ta”, a mai adăugat ea. 

Mai mult, potrivit unui raport McKinsey realizat în anul 2022 pe baza informațiilor colectate pe parcursul unui deceniu, trecerea de la o funcție la alta este inevitabilă pe piața muncii. În contextul creșterii capitalului uman (adică cunoștințele, calitățile, abilitățile, experiența și sănătatea angajatului), crește și posibilitatea de promovare. În plus, același raport a mai indicat și faptul că aproximativ jumătate dintre persoanele care au fost promovate au avut parte și de majorări salariale. Astfel, aceleași persoane au încasat cu peste 45% mai mulți bani la fiecare promovare. 

  „Un asistent pentru profesori”  

Karen Panetta, membră a Institutului de Inginerie Electrică și Electronică și decan al Universității Tufts, confirmă faptul că inteligența artificială va schimba în viitor natura muncii. În opinia sa, având în vedere progresele tehnologice, oamenii ar putea activa în domenii în care odinioară ar fi avut nevoie de școlarizare. 

Fondatorul organizației non-profit Khan Academy, Sal Khan, a creat în colaborare cu OpenAI Khanmigo. Platforma de inteligență artificială generativă este descrisă ca fiind „un tutore pentru cursanți” și „un asistent pentru profesori”. 

În cadrul podcastului „Unconfuse me with Bill Gates”, el a afirmat că elevii își pot îndeplini obiectivele educaționale cu ajutorul inteligenței artificiale, lucru care nu ar putea fi posibil la școală, întrucât profesorii nu își pot dedica tot timpul unui singur școlar. 

La rândul său, organizația nonprofit All Star Code a invitat un elev să își imagineze propria evoluție în domeniul tehnologiei în următorul deceniu, prin realizarea unui videoclip de 30 de secunde cu ajutorul platformei de inteligență artificială generativă Runway. 

Evoluția în carieră are un impact pozitiv asupra vieții oamenilor prin creșterea satisfacției la locul de muncă, iar inteligența artificială îi poate ajuta pe oameni să obțină acest lucru prin democratizarea învățării. 

Este atât de accesibilă pentru toată lumea", a spus Yee.  

 Cu toate acestea, deciziile finale privind angajarea vor fi luate tot de către oameni. 

Yee susține că oamenii pot apela la inteligența artificială generativă chiar și pentru a-și da seama care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a îmbrățișa o anumită carieră (de exemplu, întreabă ChatGPT de ce este nevoie pentru a deveni inginer software). 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite