BCE: Inteligența artificială nu amenință stabilitatea locurilor de muncă, ci salariile angajaților

0
Publicat:

Adoptarea rapidă a inteligenţei artificiale (AI) ar putea reduce salariile, dar până acum a creat, nu a distrus locuri de muncă, în special pentru tineri şi persoane cu înaltă calificare, potrivit unei cercetări a Băncii Centrale Europene publicate marţi.

foto robot umanoid în sala de așteptare pentru interviu loc de muncă
Inteligența artificială nu amenință stabilitatea locurile de muncă, ci salariile angajaților

Firmele au investit semnificativ în AI, astfel economiştii se străduie să înţeleagă impactul asupra pieţei muncii şi temerile opiniei publice privind viitorul locurilor de muncă. În acelaşi timp, angajatorii nu reuşesc să găsească angajaţi calificaţi, în pofida recesiunii care în mod normal atenuează presiunile de pe piaţa muncii, transmite Reuters.

În studiul efectuat în 16 state europene, procentul din forţa de muncă în sectoarele expuse la AI a crescut, locurile de muncă pentru care sunt necesare calificări joase şi medii fiind în mare parte neafectate, în schimb au fost stimulate semnificativ slujbele pentru persoanele cu înaltă calificare, apreciază BCE.

Instituţia citează, de asemenea, „impactul negativ neutru sau slab” asupra câştigurilor şi avertizează că acesta ar putea creşte.

Aceste rezultate nu echivalează cu o achitare. Tehnologiile AI continuă să fie dezvoltate şi implementate. Cea mai mare parte a impactului lor asupra pieţei muncii şi a salariilor - şi prin urmare asupra creşterii şi egalităţii - încă nu a fost văzut”, se arată în raport.

Concluziile diferă de precedentele „valuri tehnologice”, când informatizarea a dus la scăderea „ponderii relative a angajaţilor cu calificări medii, având ca rezultat o polarizare”.

Ideea că inteligența artificială nu ar putea „fura” anumite locuri de muncă nu este împărtășită de toată lumea. O analiză realizată la începutul anului de către specialiștii eToro susține că Ai poate îmbunătății productivitatea la locul de muncă, însă are și posibilitatea de a elimina anumite poziții din cadrul companiilor.

„Avem deja primele semne că au început schimbările legate de forța de muncă. Procesul nu va fi fără dureri, dar va duce și la crearea unor locuri de muncă și la apariția unor calificări care nu există în prezent. Progresele în materie de inteligență artificială creează, de asemenea, oportunități de afaceri și de investiții pentru companiile care sunt implicate în noua tehnologie.”, explică specialistul Bogdan Maioreanu.

Totuși, nu toate locurile de muncă sunt expuse disponibilizărilor - unele vor trece printr-un proces de reconversie. Un studiu realizat de economistul David Autor a constatat că 60% dintre angajații de astăzi ocupă poziții care nu existau în 1940.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite