Code for Romania, o iniţiativă nouă care să grăbească digitalizarea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Code for Romania“ este o comunitate de oameni specializaţi în medii digitale şi nu numai, care îşi oferă serviciile voluntar pentru a dezvolta soluţii de digitalizare. Iniţiativa există din 2009.

„Code for Romania“ are doi cofondatori: Bogdan Ivănel, responsabil de management şi strategie, şi Răzvan Pavel, pentru tehnologie. Ideea este să reunească programatori, designeri, specialişti în ştiinţe sociale sau comunicare, care oferă soluţii digitale pentru rezolvarea provocărilor societăţii româneşti.

Conform fondatorilor, organizaţia este susţinută financiar de comunitate care însumează 60 voluntari din România şi diaspora. Aşa cum a pornit din Statele Unite ale Americii, trebuie să fie o organizaţie neguvernamentală neafiliată politic şi apolitică. Membrii „Code for Romania“ sunt implicaţi în opt proiecte din următoarele domenii: informare şi acces la informaţii publice, facilitare a accesului la servicii publice, implicare civică şi colaborare, educare şi promovare a culturii. 

Voluntarii se pot implica oricât doresc, începând de la o oră pe săptămână. Toate soluţiile tehnice dezvoltate sunt online şi open source, adică pot veni şi alţi oameni să lucreze pe ele, dând credit către primii. Ideile de proiecte pot veni de la ONG-uri, instituţii publice sau din comunitatea civilă. În prezent, voluntarii sunt din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi alte oraşe din afară. 

Fondatorii mai spun că o astfel de iniţiativă era necesară, deoarece utilizatorii de astăzi au aşteptări, vor să fie informaţi cu instrumente simple, rapide şi prietenoase. Pentru aceste aşteptări trebuie să existe soluţii IT în instituţii sau în societatea civilă. Un mare avantaj este disponibilitatea open source, cum este şi ideea Guvernului prin GovITHub

„Code for“ a pornit din San Francisco, în 2009, sub numele „Code for America“. New York Times a avut o descriere bună a proiectului: „încearcă să porteze eficienţa soluţiilor web în infrastructuri guvernamentale“. Pe 3 octombrie, vom afla şi detaliile finale despre GovITHub, deocamdată cel mai ambiţios proiect de digitalizare pentru România. A fost anunţat la începutul lunii august.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite