Cele mai nesigure aplicaţii de mesagerie. iMessage, mai bun decât WhatsApp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi de zi, milioane de oameni din toată lumea renunţă la SMS pentru aplicaţii de mesagerie mobile. În trecut, cea mai populară în România era Yahoo Messenger, dar astăzi vorbim pe WhatsApp, Viber, iMessage sau Facebook. Multe dintre aceste softuri sunt nesigure şi nu ne protejează informaţiile personale.

Fundaţia Electronic Frontier, care promovează intimitatea şi protecţia datelor personale pe internet, a făcut o listă cu toate aplicaţiile de mesagerie şi a stabilit care sunt cele mai sigure.

Pentru a face acest lucru, ei au luat şapte coordonate în considerare - criptarea în transit, criptarea pentru ca operatorul de internet să nu poată citi mesajele, verificarea identităţii, ce se întâmplă dacă parola este furată, codul de programare deschis pentru review, documentarea soluţiei de securitate şi auditarea codului.

Printre aplicaţiile de mesagerie sunt AIM, BlackBerry Messenger, CryptoCat, Facebook Chat, FaceTime, iMessage, Google Hangouts, Skype, WhatsApp sau Viber.

Studiul EFF arată că majoritatea aplicaţiilor de mesagerie de astăzi sunt extrem de nesigure, majoritatea având doar criptarea in tranzit, dar nu blochează intervenţia operatorilor sau codul aplicaţiei nu a fost analizat de specialişti, pentru a vedea dacă informaţiile se scurg către terţi.

De exemplu, BBM are 1/7, Facebook Chat are 2/7, Hushmail are 1/7, iMessage are 5/7, WhatsApp 2/7, iar Viber 1/7. Aşadar, cea mai sigură aplicaţie de mesagerie pentru publicul larg, folosită de toţi cei care au iPhone sau iPad este iMessage. Din păcate, aplicaţia e disponibilă doar pentru iOS şi OS X, adică ecosistemul Apple. Aplicaţiile de la Facebook - Messenger şi WhatsApp nu reuşesc să ne protejeze în faţa operatorilor.

Signurele aplicaţii care au îndeplinit toate criteriile şi sunt sigure sunt Silent Phone, Signal/Red Phone, Crypto Cat, ChatSecure şi Orbot, dar şi Text Secure.

Lista completă o puteţi descoperi pe site-ul fundaţiei EFF. 

messaging eff
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite