Ce spune un expert român despre blocajul informatic mondial: „S-a produs din cauza lipsei de responsabilitate”

0
Publicat:

Din cauza unei erori de actualizare de software, zeci de milioane de computere și sisteme informatice de pe tot globul s-au prăbușit simultan vineri 19 iulie, paralizând aeroporturi, birourile de asigurări sociale și blocând activitatea a numeroase firme.

Alexandru Panait a digitalizat numeroase primării din România și America FOTO arhiva personală
Alexandru Panait a digitalizat numeroase primării din România și America FOTO arhiva personală

O actualizare de software provenită de la firma de securitate cibernetică CrowdStrike din SUA a fost cauza întregului haos creat, evidențiind fragilitatea economiei globale și dependența acesteia de sistemele informatice cărora puțini oameni de rând le dau atenție.

Numeroase companii din lista Fortune 500 folosesc software-ul CrowdStrike pentru a detecta și bloca amenințările cibernetice. De data asta, computerele care rulează Microsoft Windows, unul dintre cele mai populare programe informatice din lume, s-au prăbușit din cauza modului în care o actualizare de cod emisă de CrowdStrike a interacționat cu Windows.

„Adevărul” a stat de vorbă despre blocajul informatic mondial cu un expert în IT. Este vorba de Alexandru Panait, tânărul care a digitalizat câteva mii de primării din România și alte câteva zeci din Statele Unite.

În aprilie 2021, Alexandru Panait, tânărul care a creat proiectul ePrimariaTa, prin care au fost digitalizate mii de primării din România, a identificat o breşă majoră de securitate pe SNEP (Sistemul Naţional Electronic de Plată), breşă ce ar fi putut afecta datele personale a milioane de români.

„Din cauza lipsei de responsabilitate s-a întâmplat acest lucru. Din cauza unui update a fost afectat un număr enorm de sisteme. De regulă, înainte de update, sistemele trebuie testate. E nevoie de comunicare foarte bună între toți actorii și toate echipele implicate”, a declarat Alexandru Panait pentru „Adevărul”.

Cum pot fi prevenite astfel de blocaje

Tânărul eminent a explicat și ce căi există pentru a preveni în viitor asemenea probleme de soft care să ducă la blocaje globale.

„Sunt căi pentru preveni astfel de blocaje în viitor. Trebuie testate înainte de fiecare dată implicațiile noului update și să fie testate într-un mediu ce se aseamănă perfect cu producția. În acest mod ne putem asigura că nu se mai întâmplă astfel de probleme uriașe în viitor”, mai spune Alexandru Panait.

Proiectul inițial e-PrimariaTa dezvoltat de Alexandru Panait a atras atenția Comisiei Europene, fiind inclus în inițiativa Next Generation Internet, ce are drept scop consolidarea legăturilor de cercetare tehnologică între Europa și Statele Unite.

În 2023, Alexandru Panait a fost selectat pentru a colabora timp de șase luni cu departamentul de Blockchain de la Arizona State University. În timpul acestei colaborări, tânărul eminent din România a publicat o lucrare de cercetare ce explorează viitorul democrației în era tehnologiei moderne și cum inițiative precum Gov-Smart pot facilita această tranziție.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite