Câștigătorul unui concurs de fotografie recunoaşte că opera sa a fost generată de inteligenţa artificială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul german Boris Eldagsen a stârnit controverse în lumea fotografiei după ce a fost premiat în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards pentru o operă generată de inteligenţa artificială, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Fotografia cu care a concurat Boris Eldagsen. FOTO www.eldagsen. com
Fotografia cu care a concurat Boris Eldagsen. FOTO www.eldagsen. com

Artistul a fost acuzat inițial de juriu că a avut un comportament „deliberat" înşelător. Acuzaţiile au fost retrase într-un comunicat de presă ulterior.

Eldagsen a susţinut că a fost întotdeauna transparent cu privire la natura operei sale, însă a decis marţi să refuze premiul.

Opera lui Boris Eldagsen - o imagine în tonuri sepia care înfăţişa două femei, intitulată „Pseudomnesia: The Electrician" - a câştigat, la jumătatea lunii martie, premiul pentru creaţie, la Sony World Photography Awards.

În cadrul unor interviuri, artistul a recunoscut că a dorit să provoace o dezbatere despre locul inteligenţei artificiale  (AI) şi a spus săptămâna trecută că „imaginile generate de AI şi fotografiile nu ar trebui să concureze împreună într-un premiu ca acesta".

Boris Eldagsen a mărturisit că a aplicat la concurs „ca o maimuţă obraznică", pentru a vedea dacă aceste competiţii sunt pregătite pentru înscrierea imaginilor AI. 

Imagini uimitoare pornind de la un text descriptiv

„Nu sunt", a concluzionat artistul

Pentru că inteligenţa artificială  oferă posibilitatea oricărei persoane să genereze imagini uimitoare pornind de la un text descriptiv, mulţi fotografi se tem că le ameninţă meseria. 

Dezvoltarea foarte rapidă a generatoarelor de imagini a dat deja naştere mai multor acţiuni în justiţie, deoarece aceste instrumente sunt „antrenate" de baze de date uriaşe de opere care se găsesc pe internet, deseori protejate de drepturi de autor.

Problema a fost ridicată anul trecut în lumea artei după ce o imagine generată de inteligenţa artificială a câştigat un premiu în statul american Colorado.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite