Avertizare de securitate: Moartea lui Paul Walker e folosită pentru a păcăli mii de utilizatori pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii au vrut să vadă un videoclip, dar au dat peste un virus. FOTO Reuters
Oamenii au vrut să vadă un videoclip, dar au dat peste un virus. FOTO Reuters

Mii de utilizatori, inclusiv din România, au picat în capcana fraudelor ce exploatează moartea actorului Paul Walker, prin care escrocii urmăresc furtul de bani şi de informaţii sensibile. Cele mai multe tentative de fraudă sunt pe reţeaua socială Facebook, unde escrocii postează filmuleţe ce pretind a conţine imagini cu accidentul care a provocat moartea actorului.

Odată accesat un astfel de link, utilizatorul este direcţionat către alte site-uri dubioase sau care conţin viruşi unde i se solicită date bancare sensibile precum CVV-ul (codul de verificare a cardului). În final, utilizatorii nu reuşesc să vadă niciun filmuleţ, dar sfârşesc pierzând bani şi date personale importante, informeză Bitdefender printr-un comunicat remis „Adevărul“.

Cele mai frecvente mesaje false care circulă pe reţelele sociale sunt “[Full Video] Paul Walker Car Crash Video” sau “[SHOCKING VIDEO] Watch Paul Walker Horrific Car Crash Caught On Camera!!!!!!!”. În schimbul vizionării imaginilor, utilizatorii trebuie să posteze la rândul lor mesajul pe timeline. De fapt, acest lucru nu face decât să propage şi mai rapid escrocheria în cercul de prieteni ai victimei.

Cunoscut pentru roul lui Brian O’Conner din seria Fast & Furious, Paul Walker a murit într-un accident de maşină pe 30 noiembrie.Aceasta nu este însă prima dată când escrocii folosesc moartea unei celebrităţi pentru a câştiga bani. În urmă cu 2 ani, o altă escrocherie pe Facebook pretindea că Michael Jackson şi-ar fi înscenat moartea în iunie 2009. Un click pe falsul filmuleţ direcţiona utilizatorii către aplicaţii frauduloase create pentru a fura informaţii sensibile.

Mostre de mesaje pe care le-au întâlnit utilizatorii pe Facebook

image
image

Bitdefender sfătuieşte utilizatorii să-şi actualizeze sistemul de operare şi antivirusul pentru a evita infectarea calculatorului. De asemenea, aplicaţia gratuită Bitdefender Safego protejează utilizatorii şi pe prietenii acestora de pericolele de pe Facebook.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite