ASUS RT-AX86U Pro, router de gaming cu adevărat impresionant [TECH REVIEW]

0
Publicat:

ASUS RT-AX86U Pro nu este cel mai nou router lansat de compania taiwaneză, dar a câștigat o mulțime de premii și este un model de referință în întreaga lume, datorită performanței, opțiunilor de personalizare a configurației, numărului de porturi și securității ridicate.

Router ASUS RT-AX86U Pro. FOTO Adrian Pogîngeanu
Router ASUS RT-AX86U Pro. FOTO Adrian Pogîngeanu

ASUS RT-AX86U Pro este unul dintre cele mai mari routere pe care le-am testat și se poziționează vertical, adică stă în ”picioare”, pe birou sau pe ce suprafață îl pui tu. Are dimensiunile (mm) 242 x 100 x 325, cu antene, și o greutate de 810 grame. Are 3 antene detașabile, una încorporată PCB și Wi-Fi: AX5700, adică Wi-Fi 6 (sau 802.11ax). "AX5700" indică viteza teoretică maximă a acestui router, măsurată în Mbps (megabiți pe secundă), care reprezintă suma vitezelor maximale disponibile pe ambele benzi de frecvență (2.4 GHz și 5 GHz).

Înainte să continui discuția despre specificații să vă arăt unboxing-ul.

Și să trecem în revistă conținutul bogat din cutie:

- router ASUS RT-AX86U Pro;

- cablu de rețea Ethernet;

- cablu de alimentare;

- 3 antene detașabile;

- ghid cu ponturi despre drivere, compatibilități, conținând și un qrcode care te duce către o pagină cu mai multe informații;

- ghid de utilizare rapidă;

- declarație CE și notificări de siguranță;

- notificări de garanție pentru membrii VIP.

În colajul următor porturile și butoanele diponibile pe router.

ASUS RT-AX86U Pro porturi și butoane.
ASUS RT-AX86U Pro porturi și butoane.

Mă întorc acum la specificațiile lui ASUS RT-AX86U Pro:

- standarde de rețea -  IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, WiFi 4 (802.11n), WiFi 5 (802.11ac), WiFi 6 (802.11ax), IPv4,IPv6.

- 4 butoane- pornit / oprit, Reset, WPS, și unul pentru leduri;

- 5 porturi Ethernet Gigabit 10/100/1000 Mbps + 1 port multi-Gig 2.5G/1Gbps (configurabil), 2 x USB-A (3.0+2.0);

- procesor/memorie/stocare: quad-core tactat la 1,8GHz/1GB RAM/256MB;

- Cip Wi-Fi: Broadcom BCM4908;

Sunt multe alte specificații, dar mă opresc aici și trecem la aplicație, interfață, testarea performanței dispozitivului.

Setarea routerului ASUS RT-AX86U Pro din aplicația de mobil.

image

Tot din aplicatie, actualizare și meniuri.

image

Cum arată interfața din browser a lui ASUS RT-AX86U Pro și o parte dintre opțiuni.

Securitate

Este un router securizat cu tehnologie încorporată de la Trend Micro,  care nu numai că poate opri intruziunile, dar poate bloca malware-ul să atace rețeaua. Numit AIProtection Pro, software-ul funcționează în router, fără să fie nevoie să instalezi nimic pe sistemul tău. Și include actualizări pe viață pentru a contracara amenințările cibernetice. Are, de asemenea, pentru confidențialitate opțiuni de VPN prin WireGuard.

Opțiuni de gaming

Pagina, din meniu, dedicată gaming-ului conține un Accelerator de Gaming care acordă prioritate maximă dispozitivelor tale. Nu doar că are un mod de gaming pentru dispozitivele mobile care poate ajuta cu aplicații pentru telefon și tabletă, dar router-ul poate fi setat în modul Open NAT, unde utilizează redirecționarea automată a porturilor pentru a ocoli firewall-ul de tip Network Address Translation al router-ului fără a pune în pericol restul sistemului sau rețelei.

Dispozitive și condițiile de testare

Am conectat la router 5 dispozitive, 4 pe conexiune wireless și unul pe fir. Am măsurat viteza:

- în camera în care este routerul;

- în camera următoare, printr-un perete;

- în bucătărie prin doi pereți.

Cele 5 dispozitive sunt un smartphone cu Android, o tabletă cu Android, un iPhone, un iPad și un laptop cu Windows 11.

La momentul testelor routerul avea o conexiune Digi (RCS-RDS) de 1Gbps și se afla într-o cameră împreună cu alte 2 routere Wi-Fi 6E active, într-un apartament de bloc unde apar cel puțin alte 10 rețele wireless. 

Iată rezultatele testelor cu Speedtest:

1. smartphone cu Android;

image

2. tabletă cu Android;

image

3. iPhone;

image

4. iPad;

image

5. laptop cu Windows 11, conexiune pe fir.

image

Concluzii

Ce este impresionant? Să ai rezultatele astea în aceeași cameră cu router-ul e bine, dar în pas cu alte routere Wi-Fi 6. Dar să ai pierderi atât de mici prin pereți, într-o zonă atât de congestionată cu semnal de la alte 10 dispozitive este ceva nou, chiar și pentru mine.

Adică majoritatea routerelor se duc la jumătate din viteză când măsori după primul perete, după al doilea ajung deja la o treime din viteza pe care o obții în camera cu router-ul. În cazul de față cea mai mare diferență este de 33% și în majoritatea covârșitoare a măsurătorilor nu depășește 10%.

ASUS RT-AX86U Pro în stare de funcționare.
ASUS RT-AX86U Pro în stare de funcționare.

ASUS RT-AX86U Pro are nenumărate opțiuni, atât pentru gaming, cât și pentru profesioniștii din IT și poți obține cu el rezultate excelente într-un apartament de bloc, fie că e vorba de uz casnic, ba chiar și pentru o mică afacere. 

La momentul publicării acestui review se găsește în magazinele online locale la un preț cuprins între 1000 lei și 1800 lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite