Apple pune la cale un iPhone revoluţionar, cu ecranul de jur împrejur INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iphone ecran de jur imprejur

O serie de documente care însoţesc solicitările depuse recent de Apple la Oficiul pentru Patente şi Mărci Înregistrate al SUA sugerează câteva schimbări uluitoare în designul iPhone-urilor. Gigantul american, aflat sub presiunea unor rezultate nesatisfăcătoare în vânzările din 2018 şi sub tirul criticilor care îi reproşează lipsa de inovaţie, în special la aparatele iPhone, ar pregăti un smartphone nemaivăzut, cu ecranul de jur împrejur.

Apple trece printr-o criză

La sfârşitul lui 2018 şi începutul lui 2019, Apple s-a confruntat cu o scădere a acţiunilor provocată în special de vânzările slabe din China, dar analiştii spun că de vină ar fi lipsa de inovaţie la aparatele iPhone, care aduc mai mult de jumătate din veniturile companiei. Vânzările celor mai noi smartphone-uri ale companiei, iPhone XS şi XR, lansate în 2018, n-au mers aşa cum spera Apple. Mulţi dintre potenţialii cumpărători şi-au arătat dezamăgirea faţă de designul cu „breton“ al ecranului, dar şi faţă de faptul că noile modele de iPhone par doar cosmetizări ale modelelor precedente. Însă, chiar dacă n-a adus ceva cu adevărat nou pe piaţă, Aplle a ţinut, ca de obicei, preţurile sus: un iPhone XR porneşte de 749 $, în timp ce un iPhone XS, vârf de gamă, ajunge chiar la 1.449 $.

Iar în 2019, lucrurile vor sta aproximativ la fel: noile aprate iPhone, aşteptate în septembrie, vor arăta aproape la fel cu cele ale concurenţei, poate cu excepţia camerei triple de pe spate, însă acest detaliu, deşi posibil decisiv în competiţia vânzărilor din acest an, e prea puţin pentru a scăpa de impresia deja creată, că Apple nu mai are imaginaţie.

Antidotul: un design revoluţionar

Cele mai noi patente depuse de Apple, precum şi speculaţiile comentatorilor de specialitate sugerează că un iPhone revoluţionar ar putea să se nască în curând. Un pachet de 37 de brevete depuse de Apple a fost aprobat la sfârşitul lunii trecute de Biroul pentru Patente şi Mărci Înregistrate al Statelor Unite, iar unele dintre ele avansează soluţii de design absolut inovatoare. Una dintre aceste soluţii propune un ecran care înconjoară complet aparatul, ca o clătită, conform comparaţiei avansate de inverse.com. Ecranul dintr-o bucată acoperă aproape toată faţa, laturile şi spatele apartului, cu excepţia extremităţilor de sus şi de jos. Alte inovaţii se referă la elemente de realitate augmentată şi la butoane virtuale pe spatele ecranului, care să controleze jocurile de pe faţă, sugerând că aparatul ar putea fi folosit şi drept consolă de jocuri portabilă. Acest design permite un salt uriaş în industria jocurilor pe mobil, care oricum deţine supremaţia:  un sondaj recent prezentat la un eveniment al Qualcomm arată că 51% din utilizatori se joacă pe mobil, doar în China fiind peste 500 de milioane de jucători.

Concurenţa joacă tare

Un astfel de telefon revoluţionar e exact genul de schimbare radicală de care Apple are nevoie pentru a recâştiga inimile clienţilor, în condiţiile în care concurenţa nu stă deloc cu mâinile în sân. Mai exact, marii producători se pregătesc să lanseze telefoane pliabile. Zvonurile din industrie sugerează primii ar fi cei la LG, care ar urma să prezinte un telefon pliabil la Mobile World Congress din Barcelona, care se defăşoară între 25-28 februarie. Samsung anunţă de ani buni un telefon pliabil, dar în 2019 s-ar putea chiar să îl lanseze. SE speculează că s-ar numi Galaxy F sau Galaxy X, că ar avea un ecran de 5 inci care, desfăcut, ar arăta ca o tabletă de 8 inci şi că ar costa 2.000 $. Sony, Huawei şi Oppo au, de asemenea, patente pentru telefoane pliabile care, extinse, arată ca o tabletă. Motorola face opinie separată şi a înregistrat un patent pentru un telefon pliabil care aduce cu clasicul RAZR.

 Xiaomi a mers mai departe şi, chiar la începutul anului, pe 3 ianuarie, a „scurs“ un clip video în care apare un telefon dublu pliabil: ecranul mare de „tabletă“ se reduce la dimensiuni de telefon prin plierea celor două margini laterale. Dincolo de aceste promisiuni, există deja şi o certitudine: primul telefon pliabil a fost deja prezentat la CES (Consumer Electronic Show) care s-a desfăşurat între 8-11 ianuarie în Las Vegas. Este vorba de FlexPai, lansat de compania chineză cu sediul în SUA Royole, înfiinţată în 2012. Deşi designul este  destul de grosier, producătorii cer pentru el 1.300 $, poate şi pentru că e primul de pe piaţă.

infografie iphone ecran de jur imprejur
Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri