STUDIU Românii nu se bagă-n faţă la speranţa medie de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

STATISTICI Cel mai nou studiu arată că speranţa de viaţă în 2030 va depăşi pragul de 90 de ani la femeile din Coreea de Sud. Printre cele 35 de ţări studiate, România ocupă unul dintre ultimele locuri.

Speranţa medie de viaţă va creşte în multe ţări până în 2030 şi va depăşi vârsta de 90 de ani în anumite regiuni ale lumii, relevă un studiu internaţional realizat în 35 de ţări dezvoltate şi emergente, inclusiv România, coordonat de Imperial College din Londra şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ale cărui rezultate au fost publicate săptămâna trecută. 

Femeile din Coreea de Sud vor fi, în 2030, primele cu speranţă de viaţă care va depăşi pragul de 90 de ani, au calculat specialiştii. Mai exact, o fetiţă care se va naşte în 2030 în Coreea de Sud va avea, cu o probabilitate de 57%, o speranţă de viaţă de peste 90 de ani. Aceeaşi fetiţă va avea, cu o probabilitate de 90%, şansa de atinge 86,7 ani, care este cea mai mare speranţă de viaţă din lume în 2012. Astfel, sud-coreenii s-au clasat pe primul loc în top, autorii studiului arătând că o fată născută în Coreea de Sud în 2030 ar trebui să trăiască 90,8 ani, iar un băiat născut în 2030 ar trebui să trăiască până la 84,1 ani.

„Faptul că vom continua să trăim tot mai mult înseamnă că vom avea nevoie să ne gândim la întărirea sistemelor de sănătate şi de îngrijire socială, pentru a suporta o populaţie îmbătrânită, ce va avea multe nevoi medicale“, a spus Majid Ezzati, coordonatorul principal al studiului şi profesor la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Imperial College din Londra.

image

Americanii stau prost, românii – şi mai prost

Studiul a descoperit că Statele Unite (locul 27 în topul feminin) vor avea probabil cea mai mică speranţă de viaţă în 2030 în rândul ţărilor cu venituri ridicate: femeile americane vor trăi în medie până la 83,3 ani. Acest prag de vârstă e similar celor din ţări mediu dezvoltate, precum Croaţia, Mexic şi Slovacia, aflate chiar după SUA în topul speranţei de viaţă (locurile 28-30, la femei). Imediat după acestea vin Ungaria şi România, femeile din ţara noastră (locul 32) având o speranţă medie de viaţă în 2030 estimată la 81,1 ani. Clasamentul e încheiat de Bulgaria, Serbia şi Macedonia (locurile 33-35), unde femeile vor avea, în 2030, au o speranţă de viaţă sub 80 de ani.

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţii americani, ei ocupă o poziţie asemănătoare (locul 26 în clasamentul masculin), cu o speranţă de viaţă în 2030 de 79,5 ani. În acelaşi clasament, bărbaţii din România ocupă una dintre ultimele trei poziţii (locul 33), cu o speranţă de viaţă în 2030 de numai 74,1 ani.

În 2010, potrivit datelor Ministerului Muncii, citate de Mediafax, speranţa medie de viaţă a românilor era de 77,1 ani la femei şi 70 de ani la bărbaţi. Conform ministrului de atunci, Mihai Şeitan, speranţa medie de viaţă în 2030 era prognozată la 81,5 ani pentru femei şi 75,9 ani pentru bărbaţi, estimări care se dovedesc ceva mai optimiste decât pragurile de 81,1 ani, respectiv 74,1 ani rezultate din studiul Imperial College / OMS.

Studiul, publicat în revista medicală „The Lancet“, arată că evoluţia modestă prognozată pentru americani este cauzată, parţial, de absenţa asigurării universale de sănătate din Statele Unite, dar şi de alţi factori, precum ratele relativ ridicate de mortalitate infantilă, criminalitate şi obezitate. Speranţa mai mare de viaţă din Coreea de Sud s-ar datora unor factori precum o bună alimentaţie a copiilor, o tensiune arterială scăzută, nivel scăzut al fumatului şi un acces bun la serviciile medicale, noi cunoştinţe medicale şi tehnologice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite