Vladimir Putin a felicitat India pentru reușita misiunii de sale lunare, la câteva zile după eșecul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Rusiei Vladimir Putin l-a felicitat miercuri pe premierul Indiei, Narendra Modi, pentru reușita misiunii lunare indiene Chandrayaan-3, la câteva zile după eșecul misiunii ruse Luna-25 care s-a prăbușit într-o misiune similară, scrie AFP, conform Agerpres.

Vladimir Putin FOTO: Profimedia
Vladimir Putin FOTO: Profimedia

"Acesta este un mare pas în explorarea spaţiului extraatmosferic şi, desigur, o mărturie a progreselor impresionante realizate de India în domeniile ştiinţei şi tehnologiei", a spus Putin într-un mesaj al cărui conţinut a fost publicat pe site-ul Kremlinului.

Cu câteva ore înainte, agenţia spaţială rusă Roscosmos a felicitat India pentru reușita programului său spațial.

"Societatea de stat Roscosmos îi felicită pe colegii indieni pentru aselenizarea reuşită a navetei spaţiale Chandrayaan-3", se spune într-un comunicat al Roscosmos. "Explorarea Lunei este importantă pentru întreaga umanitate. În viitor, ea ar putea deveni o platformă pentru explorarea spaţiului îndepărtat", a mai adăugat agenţia spaţială rusă.

Rusia a eşuat săptămâna trecută cu prima sa misiune spre Lună din 1976 încoace, după prăbuşirea sondei Luna-25. La 47 de ani de la ultima misiune lunară reuşită a Moscovei, sonda Luna-25, de aproape 800 de kilograme, a lovit solul lunar în urma unui incident survenit sâmbătă în timpul unei manevre prealabile aselenizării ei.

Directorul Roscosmos, Iuri Borisov, a discutat cu Vladimir Putin pentru a continua programul rusesc, în pofida acestui eşec, în condiţiile în care sectorul spaţial rus este în dificultate de mai mulți ani din cauza problemelor de finanţare şi a unor scandaluri de corupţie, iar în prezent este afectat din cauza conflictului cu Ucraina.

Vladimir Putin a promis că va continua programul spaţial rus în pofida dificultăţilor cu care se confruntă acest sector, dând drept exemplu trimiterea de către Uniunea Sovietică a primului om în spaţiu, în 1961.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite