VIDEO O echipă de cercetători americani a creat „roboţi vii“ pornind de la celule de broaşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura YouTube
Captura YouTube

O echipă de cercetători de la universităţile americane din Vermont şi Tufts a creat „roboţi vii” milimetrici, pornind de la celule de broaşte, iar aceştia vor putea fi folosiţi pentru furnizarea medicamentelor, curăţarea de reziduuri toxice şi adunarea microplasticelor din oceane.

Cercetătorii din Vermont au realizat „noile creaturi” cu ajutorul unui supercomputer, iar cei din Tufts s-au ocupat de asamblarea şi testarea lor.

Este pentru prima dată când sunt create de la zero astfel de elemente biologice, potrivit echipei care i-au botezat pe roboţi „xenobots” şi a publicat rezultatele în revista PNAS, citează TVE.

Aceştia sunt complet biodegradabili: după ce îşi ating obiectivul, în decurs de şapte zile ajung să fie doar celule epiteliale moarte. 

„Este 100% ADN de broască, dar nu sunt broaşte”, a subliniat Michael Levin, directorul Centrului de Biologie Regenerativă de la Tufts, unul dintre semnatarii articolului publicat luni.

Joshua Bongard, expert în robotică la Universitatea din Vermont, a precizat că „nu sunt nici roboţi tradiţionali, nici o specie animală cunoscută, ci o nou clasă, un organism viu care poate fi programat”.

„Ne putem imagina multe funcţii pe care aceşti roboţi vii le pot îndeplini şi pe care alte maşinării nu le pot face”, a mai spus Michael Levin. Între acestea, el a enumerat căutarea de compuşi organici contaminanţi, colectarea de microplastice din oceane şi plasarea lor în artere umane. În plus, xenoboţii au capacitatea de a se deplasa singuri.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite