VIDEO Asteroidul DA 14 a trecut la doar 27.000 de kilometri de Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un asteroid de mari dimensiuni a trecut pe lângă Terra vineri seara, la ora 21.24. Este cel mai apropiat asteroid observabil din istorie, de când am început să urmărim astfel de activităţi.

Asteroidul DA 14 este o formă destul de rară, fiind cunoscuţi cam 500.000 astfel de obiecte cereşti. Mai puţin de 1% din aceştia au fost descoperiţi încă, potrivit NASA. Astfel de descoperiri apar pe telescoapele optice sau pe radar, dacă asteroidul vine foarte aproape. DA 14 a fost descoperit în februarie anul trecut, când era la 4,3 milioane de kilometri de Pământ, la Observatorul Astronomic La Sagra Sky Survey din Mallorca (Spania). NASA spune că un asemenea asteroid se apropie de Terra o dată la 40 de ani, iar o dată la 1.200 de ani loveşte Pământul.

Potrivit site-ului discovery.com, nu există un risc ridicat ca asteroidul să lovească sateliţii de comunicaţii, deşi orbita lui este pe sub aceştia. Asteroidul a trecut prin raza vizuală a astronomilor de pe Pământ la ora 21.24, ora României.

Cât valorează asteroidul?

Compania Deep Space Industries, care activează în domeniul viitorului minerit pe asteroizi, consideră că DA 14 este compus din apă în valoare de 65 miliarde de dolari şi metale la 130 miliarde de dolari, scrie site-ul Space. Estimarea este cât de vastă se poate, deoarece dimensiunea de până la 80 metri a fost calculată doar pe baza luminii pe care o reflectă şi o cercetare amănunţită nu a fost desfăşurată.

Compania a mai spus că nu are vreun plan de explorare a satelitului, dar consideră că venirea atât de aproape a unui asteroid arată că omenirea se apropie de explorarea acestor centre cu resurse. „Chiar dacă vizitatorul de săptămâna aceasta nu este în condiţiile potrivite pentru a fi exploatat, vor veni alţii pentru care vom fi pregătiţi“, a declarat Rick Tumlinson, preşedintele DSI.

Puteţi urmări streamul live în video-ul de mai jos.


Live broadcast by Ustream

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite