Tomata violet modificată genetic, aprobată în SUA. Care sunt beneficiile acestei legume STUDIU

0
Publicat:

Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA)  a  considerat că o tomată violet îmbunătățită din punct de vedere nutrițional poate fi cultivată în condiții de siguranță. Roșiile au fost modificate genetic pentru a produce de 10 ori mai mulți antioxidanți decât soiurile preexistente, potrivit unui studiu publicat în 2008 în revista Nature Biotechnology, notează Newatlas.

Tomate mov FOTO Shutterstock
Tomate mov FOTO Shutterstock

Cercetarea relata despre un tip de roșii care a fost modificat genetic pentru a produce un volum mare de antioxidanți numiți antociani. Antocianii se găsesc în mod natural în numeroase alimente, cum ar fi afinele și varza roșie. Ele sunt responsabile pentru pigmentul violet din aceste alimente și au fost asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea riscului de boli de inimă și de diabet.

Unele tipuri de roșii cu coaja de culoare purpurie naturală conțin niveluri scăzute de antociani, dar unii oameni de știință din domeniul alimentar s-au întrebat dacă aceste niveluri ar putea fi crescute cu câteva modificări genetice. Două gene au fost preluate de la o altă plantă (snapdragon) și adăugate la un tip de roșii mov. Genele au amplificat capacitatea plantei de a produce antociani, rezultând o tomată unică cu pulpa bogat colorată în violet.

Studiul din 2008 a raportat testarea efectelor asupra sănătății ale acestei roșii cu antociani pe șoareci modificați pentru a dezvolta cancer. S-a constatat că șoarecii hrăniți cu o dietă suplimentată cu roșii purpurii au trăit cu 30% mai mult decât șoarecii hrăniți cu o dietă obișnuită.

Acesta este unul dintre primele exemple de inginerie metabolică care oferă potențialul de a promova sănătatea prin intermediul dietei, reducând impactul bolilor cronice", a declarat în 2008 biologul vegetal Cathie Martin. „Și, cu siguranță, este primul exemplu de OMG (organism modificat genetic) cu o trăsătură care oferă cu adevărat un potențial beneficiu pentru toți consumatorii”.

După o lungă perioadă de timp petrecută navigând prin procesele de reglementare, tomata violet modificată genetic este acum cu un pas mai aproape de piață, în urma unei aprobări ale Serviciului de Inspecție a Sănătății Animalelor și Plantelor (APHIS) din cadrul USDA. Această autorizație înseamnă că planta modificată genetic nu mai este reglementată cu controale stricte care limitează unde și cum poate fi cultivată. Ea poate fi cultivată în siguranță oriunde în Statele Unite, ca orice altă cultură permisă.

Când Cathie și cu mine am fondat NPS (Norwich Plant Sciences) în urmă cu aproape 15 ani pentru a aduce pe piață tomatele mov îmbunătățite genetic, inventate în Marea Britanie, care favorizează sănătat Media ea, nu ne-am gândit niciodată că va dura atât de mult timp pentru a obține aprobarea de reglementare”, a declarat Jonathan Jones, care lucrează cu Martin la comercializarea plantei de mai bine de zece ani. 

Aprobarea din SUA reprezintă primul loc din lume care permite cultivarea acestui produs modificat genetic. Martin și Jones speră că roșiile vor fi aprobate în curând și în Regatul Unit.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite