Descoperiri despre cancer care marchează „o nouă eră” medicală: Poluarea trezeşte celulele vechi deteriorate
0Noi studii arată modul în care poluarea aerului poate duce la apariția cancerului. Echipa de la Institutul Francis Crick din Londra susține că această descoperire transformă complet înțelegerea modului în care apar tumorile, arătând că poluarea aerului trezeşte celulele vechi deteriorate, scrie BBC.
Profesorul Charles Swanton, unul dintre cei mai mari experți la nivel mondial, declară că această descoperire marchează „o nouă eră”, pe viitor fiind posibilă dezvoltarea unor medicamente care să prevină formarea tumorilor.
Conform cercetătorilor, deteriorarea este deja prezentă în ADN-ul celulei noastre, acumulată pe măsură ce creştem şi îmbătrânim, dar ceva trebuie să delanșeze apariția celulei canceroase.
Oamenii de știință au cercetat motivele pentru care nefumătorii fac cancer pulmonar, reieșind că unu din 10 cazuri are legătură cu poluarea aerului.
Cercetătorii s-au concentrat asupra poluării cu PM 2,5 (praf), arătând că în locurile cu niveluri ridicate de poluare erau înregistrate mai multe cancere pulmonare care nu erau provocate de fumat și că inhalarea de PM 2,5 declanșează o alarmă chimică în plămâni, prin eliberarea de interleukină-1-beta, scrie HotNews.ro
Aceasta provoacă o inflamaţie şi activează celulele din plămâni pentru a ajuta la repararea oricăror pagube. Dar aproximativ una din 600.000 de celule din plămânii unei persoane de 50 de ani conţine deja mutaţii potenţial canceroase. Acestea sunt dobândite pe măsură ce îmbătrânim, dar par complet sănătoase până când sunt activate de alarma chimică şi devin canceroase.
Cercetătorii au reuşit să oprească formarea de tumori canceroase la şoarecii expuşi la poluare prin utilizarea unui medicament care blochează semnalul de alarmă.
Rezultatele reprezintă o dublă descoperire, atât pentru înțelegerea impactului poluării atmosferice, cât și pentru înțelegerea principiilor fundamentale care stau la baza apariției cancerului.