„Tatăl navetei spaţiale“ a murit: George Mueller, unul dintre cei care au pus omul pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Mueller a murit pe 12 octombrie la vârsta de 97 de ani. Totuşi, în urma lui rămâne curajul de a lua decizia care a ajutat la trimiterea omului pe Lună. Mulţumită muncii sale, renumele i-a rămas „tatăl navetei spaţiale“, cea cu care astronauţii au călătorit.

În ianuarie 1967, la şase ani după ce URSS a trimis un om în spaţiu şi cu doi înainte ca Statele Unite ale Americii să trimită oameni pe Lună, NASA a suferit o pierdere destul de mare pentru acest program spaţial. Trei astronauţi au fost ucişi într-un incendiu în timpul unui test de lansare. Totuşi, James Webb, administrator NASA, a decis că George Muller trebuie să rămână în funcţie, deoarece este unul dintre cei mai buni oameni pe care îi are agenţia şi poate lumea. 

George Mueller a coordonat programele agenţiei spaţiale în ceea ce priveşte misiunile Apollo. În iulie 1969, prima misiune Apollo care punea un om pe Lună arăta că e posibil ca omenirea să părăsească planeta. Mueller este creditat şi drept „tatăl navetei spaţiale“. În timpul pregătirii celui mai important program spaţial, Mueller a condus biroul pentru zboruri spaţiale cu om la bord al agenţiei în perioada 1963 - 1969, calitate în care a coordonat primele misiuni Apollo.

A avut, de asemenea, un rol important în proiectarea şi construcţia primei staţii spaţiale americane şi a susţinut necesitatea trecerii la un sistem de transport în spaţiu reutilizabil, sistem materializat apoi sub forma flotei americane de navete spaţiale. Înainte ca misiunea Apollo 8 să înconjoare Luna şi să ajungă cel mai aproape de satelitul natural al Pământului, George Mueller a analizat toate scenariile care ar putea merge prost şi a spus că deşi nimic nu era 100% sigur, nu s-a grăbit să aprobe misiunea, ci a simţit că trebuie făcută. 

George Mueller le explică preşedintele John Kennedy şi altor oficiali cum se vor desfăşura misiunile Apollo. 

image

„Nu aş fi acceptat aşa ceva, dacă nu consideram că e decizia cu care sunt împăcat. Am petrecut patru luni în acea vară studiind toate căile în care poate eşua şi m-am convins că nu are cum să eşueze. Astfel că am decis, mergem înainte“, a spus acesta, citat de Washington Post. „Avem prea mulţi oameni care cred prea mult în siguranţă absolută, deşi aşa ceva nu există. Totuşi, dacă îţi construieşti programul pornind de la această idee, securitate deplină, poţi să fii pe deplin sigur că nu vei zbura vreodată“, a adăugat acesta, caracterizând programele din perioada Apollo. 

Cu trei ani înainte ca Neil Armstrong şi Buzz Aldrin să facă primii paşi pe Lună, George Mueller şi-a prezentat ideea unui laborator orbital construit cu piese şi tehnologie folosită în programul Apollo. Această schiţă, prezentată într-o şedinţă NASA în august 1966, a pus bazele viitoarei staţii spaţiale americane Skylab.

El şi-a dat demisia de la NASA în 1969, la patru luni după prima aselenizare, considerând că odată cu primii paşi pe Lună s-a încheiat o eră şi urmează să se deschidă o alta pentru agenţie. „A fost un moment bun să plec şi să las pe altcineva să continue în faza următoare. Din punct de vedere practic, a trebuit să mă duc să câştig mai mulţi bani pentru familie”, a explicat el decizia de a pleca.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite