Studiu: Civilizaţia umană ar fi fost modificată radical de impactul cu o cometă produs în urmă cu 13.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Unsplash.com
Foto Unsplash.com

Un roi de fragmente dintr-o cometă ar fi lovit Terra în urmă cu 13.000 de ani, având ca efect modificarea radicală a societăţilor umane arhaice, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, coordonaţi de Martin Sweatman. Conform acestora, impactul ar fi fost cel mai important eveniment de acest tip după Chixulub, care a dus la dispariţia dinozaurilor.

Echipa de cercetători a investigat impactul produs în urmă cu 13.000 de ani, precum şi modul în care ar fi influenţat evoluţia societăţilor umane.

Primii Homo sapiens au apărut în urmă cu 200.000 până la 300.000 de ani, cu mult timp înaintea acestui impact. Cercetătorii scoţieni susţin însă că ciocnirea cu această cometă coincide cu o serie de modificări importante cu privire la modul de organizare a societăţilor umane arhaice.

Cercetătorii au găsit niveluri ridicate de platină dovadă a unor temperaturi ridicate care au topit materialele geologice din zonele de impact. 

Studiul vine în continuarea unor cercetări care sugerau că un impact puternic cu o cometă sau asteroid ar fi precedat trecerea în Neolitic, prima perioadă din Epoca Pietrei în care s-au produs mai multe salturi evolutive importante la nivelul societăţilor umane arhaice - în special în ceea ce priveşte agricultura, dar şi producţia de unelte.

„Această catastrofă cosmică majoră pare să fie imortalizată pe pilonii gigantici de piatră de la Göbekli Tepe (în Turcia), unde se află probabil primul templu din lume, ce este legat de originea civilizaţiei din sud-vestul Asiei. Oare impactul cu această cometă a însemnat începutul civilizaţiei?", se întreabă Sweatman, conform Agerpres.

Cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii şi analize pentru a înţele modul în care viaţa şi clima au fost schimbate de acest impact.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite