SpaceX Falcon Heavy a decolat cu succes. Tesla Roadster şi Starman sunt în drum spre Marte FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansare Falcon Heavy. FOTO EPA
Lansare Falcon Heavy. FOTO EPA

SpaceX a bifat încă un moment important în explorarea spaţiului. Cea mai puternica rachetă din lume, Falcon Heavy, a decolat cu succes de la Cape Canaveral şi a lăsat în siguranţă încărcătura pe orbita Pământului. Starman şi automobilul Tesla se află chiar acum în drum spre Marte, călătorie care va dura aproximativ şase luni.

UPDATE 23:30 Elon Musk a reuşit din nou să facă ceea ce şi-a propus. Chiar dacă declara înainte de lansarea Falcon Heavy că el va considera testul un succes chiar şi dacă racheta explodează la scurt timp după decolare, totul a decurs excelent şi propulsorul s-a întors în siguranţă pe Pământ după ce şi-a încheiat cu succes misiunea.

Citeşte şi

LIVE VIDEO Despre reuşită şi încredere. Undeva, în spaţiu, o maşină Tesla Roadster se îndreaptă spre Planeta Roşie

FOTO Tesla Roadster-ul lui Musk a ratat traiectoria către orbita lui Marte şi se îndreaptă spre Centura de Asteroizi

Ce melodie celebră se va auzi în capsula SpaceX în timpul lansării autoturismului Tesla Roadster către Marte

SpaceX: Visul unui om pe care planeta l-a numit nebun

VIDEO Momentul în care cele două propulsoare auxiliare Falcon 9 au aterizat în tandem la Cape Canaveral

UPDATE 22:42 Mai puţin de cinci minute până la lansarea Falcon Heavy. toate sistemele sunt operaţionale şi misiunea va continua normal, dacă nu apare nimic neprevăzut în ultimele clipe.

UPDATE 21:50 Lansarea Falcon Heavy a fost confirmată pentru 22:45. Mai sunt aproximativ 55 de minute până la T-0. 

UPDATE 21:20 Lansarea a fost amânată pentru a doua oară, din cauza condiţiilor atmosferice şi a vântului. Noua oră estimată pentru lansarea Falcon Heavy este 22:45. TransmisiuneaLive va începe în jurul orei 22:30.

UPDATE 20:05 Lansarea Falcon Heavy a fost amânată pentru 22:20, ora României. Anunţul oficial a fost făcut de SpaceX pe Twitter. Amânarea survine din cauza vântului neprietenos, care ar putea pune în pericol buna desfăşurare a misiunii. Transmisiunea Live va începe în jurul orei 22:05.

Noua rachetă Falcon Heavy, alcătuită din trei propulsoare Falcon 9 aliniate şi cuplate între ele, va efectua primul zbor în jurul orei 20:30, ora României. Evenimentul va putea fi urmărit pe YouTube şi pe Adevărul.ro în streamul integrat mai jos în acest articol. Puterea de propulsie a lui Falcon Heavy este echivalentă cu cea a 18 avioane Boeing 747 turate la maximum.

falcon heavy spacex

SpaceX: Visul unui om pe care planeta l-a numit nebun

În plus, Falcon Heavy este cea mai puternică rachetă din lume în acest moment, şi a doua din istorie, după Saturn V, propulsorul folosit de NASA pentru misiunile Apollo, care au dus omenirea pe Lună. Dacă lansarea va decurge cum trebuie, atunci încărcătura din capsulă, şi anume automobilul Tesla Roadster al lui Elon Musk, ”pilotat” de un manechin îmbrăcat în costumul spatial SpaceX, va ajunge pe orbită. Acesta a fost botezat ”Starman” în onoarea cântecului cu acelaşi nume compus de David Bowie.

De altfel, SpaceX a lansat şi o animaţie video din care ne putem da seama cum va arăta parcursul Teslei Roadster şi al lui Starman către Planeta Roşie. Chiar dacă ideea pare cel puţin ciudată, ea se pliază excelent pe stilul excentric cu care Elon Musk ne-a obişnuit de-a lungul anilor.

Te-ar putea interesa şi:

SpaceX: Visul unui om pe care planeta l-a numit nebun

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite