Rusia și China vor să construiască o centrală nucleară pe Lună. Când va fi gata

0
0
Publicat:

Rusia și China au semnat un acord pentru construirea unei centrale nucleare pe Lună. Reactorul rusesc va fi utilizat pentru alimentarea Stației Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS), condusă în comun de cele două țări.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Anunțul vine la scurt timp după ce NASA a dezvăluit o propunere de buget pentru 2026 care ar elimina planurile agenției de a construi o bază orbitală lunară, scrie Live Science.

Reactorul va fi probabil realizat în mod autonom, „fără prezența oamenilor”, potrivit unui interviu acordat în 2024 de Yury Borisov, directorul general al agenției spațiale ruse Roscosmos.

Stația va efectua cercetări spațiale fundamentale și va testa tehnologia pentru operațiuni pe termen lung fără echipaj al ILRS, cu perspectiva prezenței umane pe Lună”, a scris Roscosmos într-un anunț din 8 mai, după semnarea memorandumului.

Noua stație de cercetare, o bază lunară permanentă, cu echipaj uman, situată la polul sud al Lunii, a atras până în prezent 17 țări să se alăture programului, printre care Egipt, Pakistan, Venezuela, Thailanda și Africa de Sud. Bazele sale vor fi puse de misiunea chineză Chang'e-8 din 2028, care va fi prima în care un astronaut chinez va atinge suprafața Lunii.

China planifică de asemenea lansări care vor extinde baza, conectând-o la o stație spațială care orbitează Luna și la două noduri situate la ecuatorul Lunii și pe partea îndepărtată a acesteia, a declarat Wu Yanhua, proiectantul șef al proiectului de explorare profundă al Chinei, la o conferință de presă din 2024.

Acest model extins, care pune bazele pentru misiuni cu echipaj uman pe Marte, ar trebui să fie finalizat până în 2050. Acesta „va fi alimentat de generatoare solare, radioizotopice și nucleare”, a declarat Wu. 

Memorandumul vine într-un moment de ambiție crescândă pentru programele spațiale ale Chinei. Țara are o prezență lunară încă de la aterizarea misiunii Chang'e 3 în 2013, care a plasat un rover pe Lună. Misiunile ulterioare au pus mai multe rovere pe Lună și pe Marte, colectând probe de pe fața vizibilă și cea ascunsă a Lunii și cartografiind suprafața lunară.

Cursa Chinei pentru construirea unui avanpost lunar are și un rival american în programul Artemis, care a fost recent afectat de întârzieri. Artemis III, care va marca întoarcerea astronauților NASA satelitul natural al Terrei pentru prima dată în peste 50 de ani, este prevăzut să fie lansat undeva în 2027.

Între timp, viitorul stației spațiale lunare planificate de NASA, numită Gateway și inițial programată pentru lansare în 2027, a fost pus sub semnul întrebării odată cu publicarea bugetului propus de administrația Trump pentru 2026. Bugetul prevede anularea misiunii Gateway, în ciuda progreselor semnificative înregistrate în construirea modulelor stației.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite