Programul secret prin care SUA plănuiau să controleze minţile oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanii şi ruşii au fost mereu interesaţi de metodele de control al minţii.
Americanii şi ruşii au fost mereu interesaţi de metodele de control al minţii.

În aprilie 1953, într-un birou al CIA, Allen Welsh Dulles, conducătorul organizaţiei de spionaj, semnează o decizie importantă. El însărcinează departamentul pentru informaţii ştiinţifice (Scientific Intelligence Division) să elaboreze metode pentru controlul minţii. Acest program avea să capete numele de MKUltra şi ar fi oferit Statelor Unite cea mai puternică armă: cea care controla mintea.

MKUltra era atât de confidenţial şi, probabil, compromiţător, încât, în 1973, directorul CIA din acea vreme a decis distrugerea tuturor documentelor legate de acest subiect. Din acest motiv este imposibilă o reconstituire completă a activităţilor desfăşurate în cadrul programului MKUltra, scrie „Ştiinţă&Tehnică“ despre acest episod controversat din istoria spionajului american.

Totuşi, dintr-o eroare de clasificare, un număr de circa 20.000 de documente au supravieţuit distrugerii ordonate de şeful CIA. Pe baza lor putem să ne facem măcar o imagine asupra a ceea ce a fost MKUltra, programul american pentru controlul minţii. Decizia de a distruge documentele legate de MKUltra era una oarecum firească. Programul, desfăşurat timp de aproape două decenii de către CIA, încălcase adesea drepturi civile elementare.

Oamenii au fost supuşi unor experimente care le punea în pericol viaţa, fără a li se cere acordul. Probabil că încă mai există unele aspecte legate de programul MKUltra care nu au fost, şi nu vor fi niciodată, dezvăluite publicului. Asta lasă loc multor teorii ale conspiraţiilor, conform obiceiului zilelor noastre. Din cât se ştie despre MKUltra, acest program depăşeşte, uneori, ceea ce ne-am putea imagina despre un program desfăşurat de către o agenţie de spionaj.

Într-un document de 92 de pagini apare drept motto un citat din romanul Verdun publicat de Jules Romains în 1916. „Ştim că oamenii pot fi convinşi să facă orice. Este doar o problemă de găsire a mijloacelor. Dacă le creezi multe dificultăţi şi îi iei treptat, îi poţi convinge să îşi omoare părinţii, să îi facă tocană şi să îi mănânce“, acesta e citatul în cauză. În prefaţa lucrării mai este dat şi un exemplu de spălare a creierului.

Întreaga poveste a celui mai bun program de manipulare a popoarelor este pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/descoper-mai-multe-subiecte" target="_blank">View the story "Descoperă mai multe subiecte" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite