Programul neașteptat care ne poate scurta săptămâna de lucru la 4 zile. „Impactul va fi semnificativ”

0
Publicat:

Cererile pentru implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile au luat avânt în ultimul an, deoarece programele-pilot au rezultate promițătoare. Acestea au arătat că beneficiile angajaților nu sunt doar prin prisma timpului liber.

Inteligența artificială i-ar putea ajuta pe oameni să muncească mai puțin FOTO Shutterstock
Inteligența artificială i-ar putea ajuta pe oameni să muncească mai puțin FOTO Shutterstock

Dacă săptămâna de lucru de patru zile devine o realitate în SUA, acest lucru este posibil și datorită tehnologiei de inteligență artificială precum ChatGPT .  

Un test care a durat 6 luni, început în februarie 2022 și care a implicat 33 de companii, a constatat că veniturile lor au fost în mare parte neschimbate și, în unele cazuri, au crescut.

Cheia succesului procesului a fost că angajații au putut, în general, să fie mai productivi în zilele în care au lucrat, realizând același volum de muncă în mai puține ore.

Și au reușit să facă acest lucru fără ajutorul instrumentelor AI precum ChatGPT.

„Condiția necesară pentru ca noi să muncim mai puțin”

De când OpenAI a lansat ChatGPT în noiembrie anul trecut, lucrătorii și analiștii au indicat o varietate de moduri în care americanii ar putea folosi instrumentele AI pentru a-și face zilele de lucru mai ușoare și mai productive. 

Cinci experți în domenii precum AI, economie și politică au declarat pentru Insider că, în anii următori, o creștere a productivității AI ar putea ajuta la deschiderea drumului pentru o săptămână de lucru de patru zile.  

Orice tehnologie care crește productivitatea, inclusiv ChatGPT, face săptămâna de lucru mai scurtă și mai fezabilă”, a declarat Carl Benedikt Frey, economist la Oxford, pentru Insider. 

Mark Muro, senior la Brookings Institution, care a cercetat impactul AI asupra forței de muncă americane, a adăugat că „pe fondul incertitudinii masive – și a progresului rapid în domeniul AI – este cu siguranță posibil ca productivitatea bazată pe AI să susțină o săptămână de lucru de patru zile, în special în medii profesionale.”

Oded Netzer, profesor de la Columbia Business School, a spus că progresele AI ar putea să stimuleze creșterea productivității muncii, adăugând că un astfel de impuls este „condiția necesară pentru ca noi să muncim mai puțin”.

Ar putea crește PIB-ul global cu 7%

Într-un raport publicat luni, analiștii Goldman Sachs au estimat că aproape două treimi dintre viitorii angajați americani ar putea deveni mai productivi prin utilizarea inteligenței artificiale. Ei au spus că adoptarea pe scară largă a tehnologiilor „IA generativă” de către cel puțin jumătate din întreprinderile globale ar putea crește PIB-ul global cu 7%, sau aproximativ 7 trilioane de dolari, în deceniul următor.   

Mark Takano, un democrat din California, este printre cei care susțin săptămâna de lucru de 4 zile și spune că rolul AI în creșterea productivității ar putea ajuta SUA să țintească acest lucru. Punctul favorabil pentru săptămâna de lucru de 4 zile ar putea fi locurile de muncă în care AI poate asista și crește productivitatea, dar nu – cel puțin pe termen scurt – să facă totul de la sine. 

Michael Chui, partener la McKinsey Global Institute, care a cercetat impactul noilor tehnologii asupra afacerilor, a speculat că unele comnpanii s-ar putea aștepta ca lucrătorii să producă și mai mult în același număr de zile.

Frey a spus că un obstacol pentru săptămână de lucru de 4 zile din SUA este că americanii ar putea să nu-și dorească de fapt să lucreze mai puțin. Mulți oameni „pur și simplu preferă mai multe venituri decât să aibă timpul liber” și ar prefera să lucreze mai multe ore dacă acest lucru ar oferi un venit mai mare.

GPT-4, cel mai nou model de Inteligență Artificială

Luna aceasta a fost lansat cel mai nou model de inteligență artificială, GPT-4. Platforma a impresionat rapid utilizatorii cu capacitatea sa de a simplifica codificarea, de a crea rapid un site web dintr-un simplu desen și de a promova un examen de intrare în barou cu notă mare.

Utilizarea, în continuare, a unei astfel de Inteligențe Artificiale va duce la pierderi de locuri de muncă, au scris economiștii Goldman Sachs. Dar ei au remarcat că, de-a lungul istoriei, inovația tehnologică care înlocuiește forța de muncă umană duce, în final, la creșterea numărului de locuri de muncă pe termen lung.

 „Deși impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii va fi semnificativ, majoritatea locurilor de muncă și a domeniilor de activitate sunt doar parțial expuse și, prin urmare, sunt susceptibile de a fi mai degrabă completate decât înlocuite de AI“, se mai arată în raport.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite