NASA a observat pe Marte un bolovan de o culoare neobișnuit de deschisă, care ar putea dezvălui indicii despre trecutul planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roverul Perseverance al NASA a reperat în craterul Jezero de pe Marte o rocă de o culoare neobișnuit de deschisă - așa ceva nu a mai fost văzut până acum pe Planeta Roșie.

Bolovan neobișnuit observat pe Marte FOTO: Captura video
Bolovan neobișnuit observat pe Marte FOTO: Captura video

 Potrivit cercetătorilor proiectului, bolovanul ciudat ar putea indica noi detalii despre trecutul antic al planetei Marte, scrie livescience

Stânca, denumită „Atoko Point”, după o trăsătură de culoare deschisă similară din Marele Canion, iese în evidență printre toți bolovanii mai întunecați care împânzesc zona de căutare, a scris echipa într-o declarație NASA.

Oamenii de știință au zărit pentru prima dată stânca ca parte a unui mozaic de 18 imagini realizat pe 27 mai.

Diversitatea de texturi și compoziții de pe Muntele Washburn a fost o descoperire interesantă pentru echipă, deoarece aceste roci reprezintă un set de cadouri geologice aduse de pe marginea craterului și, potențial, de dincolo de acesta", a declarat Brad Garczynski de la Western Washington University din Bellingham și co-lider al actualei campanii științifice.

Cercetătorii au adăugat că, deși Atoko este „prima rocă de acest fel” observată pe Marte, aproape sigur „nu va fi ultima”, deoarece Perseverance își continuă misiunea spre marginea craterului Jezero

Perseverance a aterizat pe Marte în februarie 2021 și, de atunci, a explorat Craterul Jezero - o regiune despre care se crede că a fost cândva un lac antic. Misiunea principală a roverului este de a găsi semne de viață antică și a colectat deja 24 de mostre geologice pentru studii viitoare.

Actuala călătorie prin craterul Jezero face parte din cea de-a patra campanie științifică a lui Perseverance pentru a găsi minerale de carbonat și olivină de-a lungul marginii craterului.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite