Informaţiile secrete despre descoperirea epavei Titanicului au fost declasificate: „Nu au vrut ca lumea să ştie asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RMS Titanic este, probabil, cel mai celebru vas de pasageri din istorie, prin prisma faptului că a fost o capodoperă tehnologică pentru vremea lui. Însă tragedia s-a produs chiar în timpul primului voiaj, de la Southampton la New York, atunci când vaporul a lovit un iceberg şi s-a scufundat în nordul Oceanului Atlantic.

Modul în care s-a scufundat Titanicul este cunoscut de mai toată lumea. A fost prezentat pe larg în zeci de filme documentare şi chiar şi în pelicula realizată de James Cameron, însă expediţia de găsire a epavei acestuia a fost multă vreme considerată un efort ştiinţific important, despre care nu se cunoşteau prea multe detalii.

CNN scrie despre secretele din spatele acesteia şi despre accidentul care a dus la găsirea vasului scufundat. Se pare că misiunea a fost un paravan pentru recuperarea a două submarine nucleare americane. 

Informaţiile au fost date publicităţii de Robert Ballard, cel care a descoperit epava Titanicului, după ce acestea au fost declasificate de către Guvernul Statelor Unite.

”Ei (n.r Guvernul SUA) nu au dorit ca lumea să ştie despre submarine, astfel că a fost nevoie de o poveste de faţadă. Ştiam despre submersibilele nucleare şi s-au folosit de expediţia „ştiinţifică” pentru a se asigura că ruşii nu vor afla nimic despre armele nucleare ce urmau a fi recuperate de pe fundul oceanului”, a adăugat Ballard.

În plus, aceasta nu ar fi fost singura misiune desfăşurată de Ballard pentru Marina SUA, celelalte neffind încă declasificate de către Guvern: „Au mai fost misiuni pe care le-am dus la bun sfârşit folosindu-mă de alte pretexte, însă nu pot vorbi despre ele”, a completat acesta.

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri