India merge în continuare spre Marte, după probleme tehnice cu vehiculul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea indiană către Marte a reuşit să treacă peste problemele tehnice apărute în încercarea de a ajunge pe orbita potrivită în jurul Terrei şi decurge acum normal.

Indienii au avut probleme în a ridica satelitul numit Mangalyaan pe orbita potrivită, care să-i asigure viteza ce o va trimite către planeta Marte. În lipsa unei rachete care să propulseze misiunea indiană, ei se bazează pe viteza atinsă de Mangalyaan în orbitarea Terrei.

Organizaţia de Cercetare a Spaţiului din India a reuşit să accelereze satelitul, care întâmpinase o problemă în momentul în care trebuia să-şi mărească mărească distanţa maximă la 100.000 de kilometri. Unul din acceleratoare a cauzat incapacitatea vehiculului de 1,3 tone să accelereze mai departe.

Noaptea trecută, vehiculul a reuşit să se depărteze la 100.000 de kilometri de Terra. Este cea de-a patra repoziţionare necesară pentru ca vehiculul să ajungă pe orbita potrivită care să înceapă călătoria de 11 luni către Planeta Roşie.

O misiune către Marte nu este un lucru uşor. Ruşii au eşuat de multe ori, China a eşuat în 2011, iar Japonia nu a reuşit această performanţă în 2003. Costul programului indian este de 73 de milioane de dolari, de şase ori mai puţin decât costul laboratorului care va fi trimis de americani luna viitoare.

Ce caută India pe Marte?

La puţin trecut de 11.00, pe 5 noiembrie, India şi-a trimis în spaţiu prima sondă de explorare a unei planete din sistemul solar. Mangalyaan va ajunge la Marte pe 24 septembrie 2014, după o călătorie de 300 de zile prin spaţiu, dar misiunea propriu-zisă va începe pe 30 noiembrie, până atunci sonda fiind pe o orbită eliptică în jurul Pământului care îi va spori viteza pentru lansarea finală, scrie Space.com.

Mangalyaan cântăreşte 1.350 de kilograme şi a costat peste 55 de milioane de euro pentru a fi construită. Misiunea marţiană a demarat în 2012 şi a fost concepută potrivit „jugaad“, un principiu teoretic indian care presupune să fie găsită cea mai ieftină soluţie posibilă. În timpul acesteia, indienii vor testa sistemele de navigaţie, comunicaţie şi de călătorie în spaţiu interplanetar.

„Avem încă multe de înţeles despre Univers, despre sistemul solar în care trăim şi acestea au fost de multe ori puncte de pornire pentru cercetare“, a afirmat K. Radhakrishnan, preşedintele Organizaţiei Indiene de Cercetare a Spaţiului. Dacă sonda ajunge la Marte, India va deveni a patra ţară care reuşeşte această performanţă, după Statele Unite ale Americii, Europa şi URSS. Până acum, însă, două treimi din cele 51 de misiuni au eşuat.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Află mai multe despre Marte: 

O nouă descoperire a NASA confirmă că, în viitor, Marte ar putea fi colonizată

Unde în sistemul solar ar putea fi descoperită viaţa extraterestră?

Marte este mai importantă decât blocajul guvernului american: NASA păstrează calendarul unei misiuni marţiene

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite