Google se pregăteşte să-şi prezinte computerul cuantic şi planurile pentru el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google vrea mai multă putere de procesare. FOTO Adevărul (foto orig.: D-Wave)
Google vrea mai multă putere de procesare. FOTO Adevărul (foto orig.: D-Wave)

S-ar putea spune că Google e peste tot, iar din mai 2013 mai încearcă atingerea succesului într-un nou domeniu: computerele cuantice. Atunci şi-a lansat laboratorul pentru inteligenţă artificială cuantică, iar acum se pregăteşte să dea mai multe detalii. Până la marele eveniment, a dezvăluit câteva amănunte.

Google foloseşte în laboratorul său echipament de la compania canadiană D-Wave şi expertiza tehnică asigurată de NASA. Vrea să exploreze atât capacităţile acestor computere cuantice, cât şi posibilităţile de a explora spaţiul extraterestru, notează  Computerul cuantic este impresionant, poate rezolva, spre exemplu, o problemă care unuia obişnuit i-ar lua jumătate de oră în aproximativ o secundă.

Google va explica în ce constă proiectul său printr-un scurtmetraj pe care îl va prezenta la Imagine Science Films Festival. În film sunt incluşi mai mulţi cercetători care lucrează la acest proiect, dar este prezentat şi computerul propriu-zis. Acesta are nevoie, pentru a funcţiona la capacitatea dorită, de un mediu în care temperatura se apropie de 0 absolut, adică -273 de grade Celsius. În final, computerul ar trebui să-i ajute pe creatori să ofere soluţii pentru gestionarea seturilor de variabile complexe şi interconectate care depăşesc în prezent puterea echipamentelor obişnuite.

„Încă nu ştim care sunt întrebările potrivite pentru ca acest computer să ne dea răspunsuri. Asta vrem să înţelegem“, a spus Eleanor Rieffel de la NASA. În film e povestea, dar în realitate, susţine Google, au înregistrat succes notabile folosind aceste cipuri cuantice, determinând care algoritmi sunt mai eficienţi într-un mediu cuantic şi sprijină astfel prezumţia că echipamentul de la D-Wave dispune de entanglement cuantic, un fenomen încă neelucidat în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate“ între ele, deşi nu prezintă vreo conexiune fizică.

Prima aplicaţie practică este în Google Glass. Inginerii au folosit puterea cipurilor cuantice pentru detectarea clipirii voluntare şi involuntare. În Glass nu există un computer cuantic, ci Google se foloseşte de serverele sale, iar dacă testul va avea succes, atunci activarea aplicaţiilor prin clipit poate da naştere unei noi forme de interacţiune cu gadgeturile. Mai mult detalii sunt aşteptate de la Google în perioada următoare.

Un teaser al proiectului Google este disponibil la The Verge

Hai să discutăm pe Facebook, ne găseşti pe Tech Adevărul

Află mai multe despre computerele cuantice: 

Cercetătorii au reuşit teleportarea cuantică într-un cip de computer

NASA şi Google lucrează la computerul cuantic, de 3.600 de ori mai rapid decât calculatoarele obişnuite

Google şi NASA au investit deja în computerul cuantic, iar acum primesc confirmarea că şi funcţionează ca atare

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite