Cercetătorii au reuşit teleportarea cuantică într-un cip de computer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă nu ne putem teleporta între două puncte la fel ca în „Star Trek“, dar cercetătorii fac paşi mici în acea direcţie. Cel mai recent, cercetătorii elveţieni au reuşit să teleporteze qubiţi printr-o nouă tehnică şi cu o siguranţă destul de mare, ceea ce înseamnă un plus pentru teleportarea cuantică.

Întâi de toate, teleportarea cuantică presupune transferul stărilor cuantice arbitrare de la un expeditor la un receptor dintr-un spaţiu mai îndepărtat. Atât expeditorul, cât şi destinatarul împărtăşesc iniţial aceeaşi stare cuantică în spaţiul în cauză, sub forma unor fotoni împreunaţi, notează ScienceWorldReport. Teleportarea cuantică este importantă în sistemele de calcul cuantice, iar fotonii sunt utili drept purtători de informaţie, deoarece transferul se poate face cu viteza luminii. Un foton poate reprezenta un bit cuantic sau qubit (unitate pentru informaţia cuantică) analog unei cifre binare în procesarea informaţiilor în mod standard.

Acum, cercetătorii de la Institutul Elveţian de Tehnologie (ETH) din Zurich au reuşit să teleporteze 10.000 de qubiţi de informaţie pe secundă între două puncte. Această teleportare s-a realizat pe un sistem alcătuit din circuite superconductoare aranjat într-o manieră similară unui cip obişnuit de computer. Cercetătorii au reuşit această teleportare pe o distanţă de câţiva milimetri, notează Forbes.

În timpul experimentului, echipa a delimitat trei circuite electronice cu dimensiunea de un micron pe un cip de computer de 7x7 milimetri. Două dintre circuite au servit drept mecanism de trasmisie, iar celălalt a a fost receptor. Avantajul elveţienilor faţă de alţi cercetători este că au reuşit teleportarea în mod constant, nu sporadic, aşa cum au reuşit alte experimente.

„Practic, putem apăsa pe un buton şi acest tip de teleportare funcţionează de fiecare dată“, a afirmat Andreas Wallraff, profesor şi şef al studiului. Acest pas înainte făcut de către cercetători înseamnă şi că pot fi dezvoltate mai mult computerele cuantice, de mii de ori mai rapide decât cele clasice. Totuşi, până la teleportare à la „Star Trek“ vor mai trece câteva zeci de ani.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe: 

Cât ar dura teleportarea umană?

NASA şi Google lucrează la computerul cuantic, de 3.600 de ori mai rapid decât calculatoarele obişnuite

„Internetul perfect“ prin care nu poţi fi spionat a fost testat în secret de SUA

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite