FOTO NASA a descoperit cea mai mică planetă din afara sistemului nostru solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planeta descoperită de cercetători este puţin mia mare decât Luna. FOTO bubblews.com
Planeta descoperită de cercetători este puţin mia mare decât Luna. FOTO bubblews.com

Cercetătorii NASA au descoperit cea mai mică planetă de până acum, în afara sistemului nostru solar. Dacă ar fi aşezată pe orbita Soarelui, noua planetă ar fi puţin mai mare decât Luna şi mai mică decât Mercur.

Planeta a fost descoperită în sistemul solar al stelei Kepler 37 şi a fost botezată Kepler 37b, scrie „Forbes“. Kepler 37b este alcătuită din rocă şi are o temperatură ridicată, de aproximativ 430 de grade Celsius. Temperatura ridicată este cauzată de distanţa mică faţă de stea. 

Kepler 37b are o rotaţie completă în jurul stelei sistemului său solar în aproximativ 13 zile. În acel sistem planetar mai sunt alte două lumi, Kepler 37c şi Kepler 37d, prima fiind cam cât Venus, iar a doua este de două ori mai mare decât Pământul. Nu ar putea exista viaţă, afirmă cercetătorii, deoarece sunt prea apropiate de steaua Kepler 37.

Prima descoperire a unei planete dincolo de sistemul nostru solar a avut loc în urmă cu circa două decenii. De atunci, aceste descoperiri sunt tot mai frecvente datorită lansării telescopului Kepler al NASA. Din 2009 acesta scrutează spaţiul în căutarea unei planete similare Terrei. Au fost găsite 861 de exoplanete, scrie AFP, însă de puţină vreme astronomii pot identifica astfel de corpuri cereşti de dimensiuni apropiate Pământului sau chiar mai mici.

„Faptul că am descoperit Kepler 37b sugerează că astfel de planete mici sunt destul de comune Universului şi mai multe lucruri minunate ne aşteaptă să le găsim pe măsură ce continuăm să stocăm şi să analizăm datele“, a declarat astronomul Jack Lissauer.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite