“Fantoma spaţială”: Telescopul Hubble a surprins imaginea unui chip în spaţiul cosmic. Cum s-a format acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: NASA
Foto: NASA

Un inel de stele tinere, albastre, conturează o faţă terifiantă, formată în adâncul spaţiului şi surprinsă de Telescopul Spaţial Hubble.

”Ochii” feţei sunt de fapt două galaxii îndepărtate, aflate în mijlocul unei coliziuni, fiind înconjurate de stelele ce fac parte din discurile lor galactice, care formează restul chipului.

Acest chip ar urma să dăinuiască în spaţiu pentru aproximativ 100 de milioane de ani, când structura ovală din jurul feţei ar urma să dispară, în timp ce unirea celor două galaxii, ca urmare a coliziunii, se va petrece într-unul sau două miliarde de ani, arată un comunicat al NASA.

Coliziunile între galaxii sunt un lucru destul de comun în univers, însă cea din imagine este mult mai violentă decât marea majoritate, acesta fiind şi unul dintre motivele principale pentru formarea chipului spaţial. ”Galaxiile trebuie să intre în coliziune într-un anumit unghi pentru a crea această formă” menţionează oficialii NASA.

”Coliziunea a împins discurile de gaz, praf stelar şi stele în exterior. Această acţiune a creat formaţiunea de stele care conturează această faţă” au adăugat aceştia.

Chip in spatiu FOTO NASA

Un alt lucru care face ca interacţiunea dintre cele două galaxii să fie specială este faptul că ambele sunt de o mărime similară. De obicei, unirea unor galaxii constă într-un act de canibalism galactic, în care galaxia mai mare o consumă pe cea mai mică. Chiar şi Calea Lactee a fost ”vinovată” de un astfel de act la un moment dat.

Imaginea a fost surprinsă de Hubble pe 19 iunie, ca parte dintr-un program de investigare a interacţiunilor bizare dintre galaxii. Acest program ar trebui să ajute agenţia spaţială americană în alegerea unor ţinte de observare potrivite pentru Telescopul Spaţial James Webb, succesorul lui Hubble, a cărui lansare este programată pentru anul 2021.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite