Echipajul Crew-5 a părăsit Staţia Spaţială Internaţională şi se îndreaptă spre Pământ

0
Publicat:

Doi astronauţi americani, o cosmonaută şi un astronaut japonez au părăsit Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei capsule a companiei spaţiale private SpaceX, a anunţat sâmbătă NASA, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Statia Spatială Internatională. FOTO Shutterstock
Statia Spatială Internatională. FOTO Shutterstock

După aproximativ şase luni în spaţiu, cei patru călători spaţiali s-au desprins de ISS, potrivit agenţiei spaţiale americane, şi urmează să ajungă pe Pământ duminică seară.

Echipajului Crew-5 - format din astronauta NASA Nicole Aunapu Mann, colegul ei Josh Cassada, precum şi din astronautul japonez Koichi Wakata şi cosmonauta Anna Kikina trebuia să plece în urmă cu câteva zile.

Plecarea fost însă amânată atunci (și nu doar atunci) din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Crew-5 a decolat în octombrie de la Cape Canaveral, Florida, fiind prima lansare comună de pe sol american a unor astronauţi NASA şi a unui cosmonaut rus - în acest caz o femeie - de la începerea invaziei ruse în Ucraina, cu peste un an în urmă.

La bordul ISS se află în prezent cosmonauţii Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin, precum şi astronautul NASA Frank Rubio, alături de echipajul Crew-6, care a andocat cu câteva zile în urmă. Acest echipaj este format din americanii Stephen Bowen şi Warren Hoburg, rusul Andrei Fediaev şi sauditul Sultan al-Neyedi.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite