NASA şi SpaceX amână în ultimul moment lansarea următorului echipaj al Staţiei Spaţiale Internaţionale

0
Publicat:

NASA şi SpaceX au anunţat luni dimineaţă amânarea lansării către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a unui echipaj format din doi astronauţi americani, un cosmonaut rus şi un astronaut din Emiratele Arabe Unite, cu doar câteva minute înainte de decolarea programată din Florida.

Lansarea a fost amânată FOTO: Shuterstock
Lansarea a fost amânată FOTO: Shuterstock

Agenţia spaţială americană şi SpaceX, compania privată fondată de miliardarul Elon Musk, au indicat drept cauză a amânării lansării o problemă tehnică la fluxul de lichid de aprindere utilizat pentru pornirea motoarelor navei spaţiale, scrie Agerpres.

Numărătoarea inversă a fost oprită cu aproximativ două minute şi jumătate înainte de decolare, când NASA a anunţat în timpul transmisiunii live a evenimentului că lansarea celor patru membri aflaţi la bord într-o misiune ştiinţifică de şase luni a fost amânată.

Lansarea rachetei SpaceX Falcon 9 în vârful căreia se afla capsula Crew Dragon fusese programată la ora locală 1:45 (6:45 GMT) de la Centrul spaţial Kennedy al NASA de la Cape Canaveral, Florida.

Prima fereastră de lansare stabilită iniţial pentru o nouă tentativă de decolare în cazul unui eşec este marţi dimineaţa, la aproximativ 24 de ore de la prima încercare.

Nici NASA, nici SpaceX nu au indicat imediat cât timp ar putea trece până la o nouă tentativă de lansare.

În cazul lansării cu succes, echipajul de la bordul capsulei ar fi avut nevoie de aproximativ 25 de ore pentru a ajunge la destinaţie, la ISS, un laborator spaţial care orbitează Pământul la 420 km altitudine.

Misiunea Crew 6 va transporta cel de-al şaselea echipaj ISS de lungă durată al NASA la bordul SpaceX de la momentul la care compania lui Musk cu sediul în California a început să trimită astronauţi pe orbita terestră, în mai 2020.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite