Dispozitivul care le va oferi soldaţilor americani un avantaj important

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ochelarii cu vedere noctură pot să-i orbească pe soldaţi FOTO benlowy.com
Ochelarii cu vedere noctură pot să-i orbească pe soldaţi FOTO benlowy.com

DARPA a creat un dispozitiv care le va oferi soldaţilor americani un avantaj extraordinar pe timp de noapte. Cercetătorii din cadrul agenţiei au dezvoltat o cameră cu infraroşii foarte mică dar care oferă imagini de o rezoluţie mare, potrivit PopSci.com.

Camera cu infraroşii inventată de DARPA se foloseşte de pixeli cu o lăţime de numai cini microni. Cu cât pixelii sunt mai mici cu atât poate fi suprinsă o imagine de rezoluţie mai mare  şi totul cu un dispozitiv mai mic. Există pe piaţă camere cu infraroşii de dimensiuni mici însă pixelii acestora au dimensiuni de aproape trei ori mai mari decât a celei inventate de DARPA. 

Noua tehnologie permite capturarea unor imagini care până acum erau obţinute cu ajutorul unor aparate ce sunt transportate de camioane. Acestea folosesc raze infraroşii cu lungime de undă lungă.

Noile camere le vor permite soldaţilor americani să depăşească unul dintre cele mai mari obstacole din istoria războiului. Ei vor putea profita de limitele razei vizuale a inamicului.

Timp de secole, soldaţii au încercat să descopere inamicii noaptea, fără să fie văzuţi. La început, ei purtau torţe, dar acest lucru era mult mai periculos pentru cel care purta torţa decât pentru duşman fiindcă ochii inamicului erau acomodaţi cu lipsa luminii, iar torţa îl dădea de gol pe purtător. Din acest motiv, atacurile de noapte sunt destul de rar întâlnite de-a lungul istoriei şi majoritatea bătăliilor sunt purtate în timpul zilei.

Acest lucru este foarte frustrant pentru comandanţi. Atacurile de noapte vin cu o serie importantă de avantaje. O mare bucată a armatei inamice doarme, poate exista elementul surprizei şi, fără lumină, trupele se pot deplasa fără să fie depistate.

Bine, şi cu ochelarii cu viziune nocturnă cum rămâne? Aceştia amplifică foarte mult lumina existentă. Problema cu aceştia este că, în cazul în care apare o sursă de lumină puternică în timp ce soldaţii îi poartă, lumina este amplificată la un nivel orbitor.

În schimb, camerele cu infraroşii nu sunt afectate de schimbările de lumină. Acestea „văd“ razele infraroşii din mediu, invizibile pentru ochiul uman. Noua cameră creată de cei de la DARPA le va permite soldaţilor să se mişte nedectaţi prin noapte, fără să fie nevoie să fie însosiţi de un camion care să le spună pe unde să se deplaseze.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

image

Camera cu infraroşii creată de DARPA are dimensiuni suficient de mici încât să poată fi purtată de soldaţi (FOTO DARPA)

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite