Descoperiri arheologice uimitoare în Iordania: Dovezile că orașul biblic Sodoma a existat cu adevărat

0
Publicat:

Săpăturile recente din Iordania aduc în prim-plan o revelație uluitoare: orașul antic distrus de ceea ce pare să fi fost o „explozie atomică” este, potrivit experților, chiar orașul biblic Sodoma. Această descoperire zguduie din temelii interpretările asupra unor evenimente semnificative din Biblie, conform teologului de prestigiu, Dr. John Bergsma.

Dr. John Bergsma FOTO Captură Youtube
Dr. John Bergsma FOTO Captură Youtube

Cercetătorii au găsit dovezi clare că orașul antic Tall el-Hammam, situat în sudul Văii Iordanului, a fost distrus într-un eveniment catastrofal.

Aceste dovezi uimitoare ar putea confirma autenticitatea povestirilor din Vechiul Testament, conform cărora Dumnezeu a lovit Sodoma și Gomora cu foc și sulf, pentru „răutatea” lor, distrugându-le complet, notează publicația Daily Star.

Descoperirile arheologice sunt extrem de convingătoare. Dr. Bergsma, profesor de teologie la Universitatea Franciscană din Ohio, a subliniat faptul că scheletele și fragmentele de ceramică găsite pe site prezintă semne clare de încălzire extremă, sugerând posibilitatea unei lovituri devastatoare, de la un asteroid.

„Au început să găsească și rămășițe umane. Schelete umane care sunt complete până la jumătatea coloanei vertebrale și apoi există doar un semn de ars și nimic pe partea superioară a corpului...S-au găsit dovezi masive că o explozie uriașă de căldură din cer, la aproximativ 25 de grade deasupra orizontului, a incinerat aceste orașe gemene de pe malul iordanian al râului”, a spus teologul, potrivit sursei citate.

Arheologul principal de la Tall el-Hammam, Steven Collins, a comparat această teorie cu evenimentul Tunguska, din 1908, când un asteroid a explodat în atmosfera Pământului deasupra Siberiei, cauzând distrugeri semnificative.

Catastrofa a avut loc în apropiere de Marea Moartă FOTO Nature.com
Catastrofa a avut loc în apropiere de Marea Moartă FOTO Nature.com

Această descoperire a lăsat cercetătorii fără cuvinte, mai ales că, în urmă cu aproximativ 3.600 de ani, Tall el-Hammam era un oraș înfloritor, mult mai mare și mai puternic decât Ierusalimul sau Ierihonul.

Cu toate acestea, orașul a dispărut, practic, peste noapte, iar absența oricăror semne ale unui asediu militar sugerează că distrugerea sa a fost cauzată de un eveniment extrem de rar.

Collins a mai dezvăluit că bucățile de ceramică găsite pe site au fost acoperite cu un material cunoscut sub numele de trinitit, asemănător cu stratul de sticlă produs în urma unei explozii atomice în deșert. Acest fapt este în concordanță cu povestea biblică a distrugerii Sodomei, prin foc divin.

Chiar și cantitățile mari de sare descoperite în urma acestui eveniment catastrofal, conform profesorului James Kennett, de la Universitatea din California, par a se potrivi cu povestea soției lui Lot, care a fost transformată în sare în urma distrugerii Sodomei.

„Sarea a fost aruncată din cauza presiunilor mari de impact. Și s-ar putea ca impactul să fi ajuns parțial Marea Moartă, care este bogată în sare”, afirmă Kennett.

FOTO Nature.com
FOTO Nature.com

Cu toate acestea, unii arheologi încă exprimă scepticism cu privire la aceste concluzii, susținând că există posibilitatea ca evenimentul să fi dat naștere, ulterior, unor legende, cum ar fi cea a Sodomei.

Cu toate acestea, Dr. Bergsma este hotărât să susțină că descoperirea a schimbat radical percepția asupra Vechiului Testament, transformând lucruri care păreau a fi povești fantastice în evenimente istorice reale.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite