Descoperire bizară în Atlantic - Despre ce cred oamenii de știință că e vorba

0
Publicat:

După decenii de speculații și incertitudine, un obiect misterios sub formă de disc, recuperat din largul coastei Floridei în 1980, care anterior a fost considerat a fi un cazan din secolul al XVII-lea, ar putea, în cele din urmă, să fie cu totul altceva.

Obiectul misterios din secolul al XVII-lea FOTO gadgetreport.ro
Obiectul misterios din secolul al XVII-lea FOTO gadgetreport.ro

Este vorba despre o descoperire care a stârnit interesul arheologilor și cercetătorilor din întreaga lume. Această relicvă misterioasă ar putea avea legătură cu vânătoarea de comori de pe un galion spaniol scufundat, potrivit publicației gadgetreport.ro, citată de Știri pe Surse.

Un artefact plin de mister

Obiectul misterios, realizat din cupru, a fost găsit în apropierea unui galion spaniol naufragiat, în apropiere de Santa Margarita, Florida. Inițial, a fost catalogat ca fiind un cazan folosit pentru prepararea de tocăniță de pește pe mare. Cu toate acestea, o nouă ipoteză sugerează că acesta ar putea fi cu totul altceva: un clopot de scufundare primitiv din secolul al XVII-lea.

O revizuire a istoriei

Galionul Santa Margarita s-a scufundat în anul 1622 în Strâmtoarea Florida, în urma unui uragan, iar toți cei 142 de membri ai echipajului au pierit.

În anul 1980, în timpul explorării epavei navei, scafandrii au găsit acest obiect metalic, alături de lingouri de fier, indicând faptul că ar fi putut fi folosit pentru ancorarea dispozitivului pe fundul mării.

Clopotul de scufundare și relevanța descoperirii sale

Arheologii maritimi Sean Kingsley, care este și editor al revistei Wreckwatch și Jim Sinclair, care a făcut parte din echipa de recuperare, au propus ipoteza că obiectul este, de fapt, o parte superioară a unui clopot de scufundare din secolul al XVII-lea.

Aceste clopote primitive erau folosite în operațiunile de scufundare și se bazează pe un proiect din 1606 al inventatorului spaniol Jerónimo de Ayanz. Clopotul de scufundare ar fi putut ține trei scafandri și ar fi fost conectat la o ambarcațiune de sprijin de suprafață printr-un furtun de aer.

Potrivit lui Sinclair și Kingsley, obiectul măsoară 147 de centimetri în diametru și pare să fi fost construit din două foi de cupru. Cu o margine grea, împânzită de nituri de cupru de jur împrejur, cercetătorii au spus că este „mult prea mare pentru a găti” și că „nu există semne de carbonizare sau de încălzire”.

Sinclair a declarat pentru Live Science că, deși în trecut a fost numit „cazan de cupru”, el a văzut destul de multe cazane de navă și niciunul dintre ele „nu seamănă deloc cu acesta”.

Această ipoteză este susținută și de descoperirile inițiale ale salvatorului Francisco Nuñez Melián în secolul al XVII-lea, care a găsit „350 de lingouri de argint, mii de monede de aur și opt tunuri”. Toate acestea sugerează că un clopot de scufundare ar fi fost folosit în operațiunea de recuperare a comorilor de pe nava scufundată.

Răspunsul unui mister vechi de secole

Descoperirea acestui posibil clopot de scufundare aduce un răspuns la un mister vechi de secole și ar putea arunca lumină asupra tehnicilor de salvare, utilizate în acele vremuri îndepărtate.

În timp ce cercetările continuă, această relicvă misterioasă ar putea deveni o piesă valoroasă de patrimoniu cultural și istoric, oferind o privire mai profundă în trecutul explorărilor și aventurilor marinarilor din secolul al XVII-lea. În prezent, obiectul este expus la Muzeul Mel Fisher din Sebastian din Florida.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite