Cercetătorii au clonat un supercomputer pentru a realiza un studiu despre dizolvarea cheagurilor de sânge şi celulelor tumorale

0
Publicat:

Un cercetător de la Harvard a utilizat platforma Google Cloud pentru a clona un supercomputer în scopul realizării unui studiu despre boli cardiace, un demers inovator care ar putea fi repetat de alţi cercetători pentru a compensa deficitul de resurse de calcul şi a obţine mai rapid rezultate.

Supercomputer FOTO arhivă Adevărul
Supercomputer FOTO arhivă Adevărul

Studiul a simulat o terapie al cărei obiectiv este dizolvarea cheagurilor de sânge şi celulelor tumorale în sistemul circulator uman şi care necesită o putere computaţională uriaşă, realizată de un supercomputer, potrivit lui Petros Koumoutsakos, profesor la Harvard.

„Marea problemă pe care am avut-o a fost realizarea unei simulări cu ajutorul unui supercomputer la scală mare'', a spus Koumoutsakos, adăugând că rafinarea sau optimizarea simulării a necesitat acces suplimentar la supercomputer.

În Statele Unite, există doar câteva supercomputere capabile să execute miliarde de calcule pentru a simula cu precizie condiţiile studiului lui Koumoutsakos. Numărul mic de maşinării capabile să realizeze cercetarea a creat blocaje în procesul ştiinţific, potrivit directorului platformei de cercetare Citadel Securities, Costas Bekas.

Pentru a elimina blocajele, cercetători şi companii precum Citadel, care au nevoie de resurse uriaşe de calcul oferite doar de supercomputere, au început să apeleze la cloud-ul public. Operaţiile de cloud computing nu sunt însă proiectate pentru a face faţă cererilor pe care le au cercetătorii.

Sunt proiectate pentru milioane de operaţiuni de calcul individuale şi relativ de mici dimensiuni - cum ar fi video streaming, pagini web sau accesul la baze de date. Cloud-ul este construit de obicei pentru a oferi fiabilitate şi rezistenţă.

„Oamenii îşi dau seama de potenţialul cloud-ului de a rezolva probleme şi de cel al ingineriei informatice pentru ştiinţă şi tehnică în a stimula productivitatea şi a ajunge la rezultate mai bune, perspective mai noi, mai rapid'', a spus Bill Magro, specialist în inginerie informatică la Google Cloud.

Modificarea structurii cloud pentru a se comporta asemenea unui supercomputer necesită schimbări la nivel de software, reţea şi design fizic al hardware-ului, a spus Magro. Citadel a contribuit la sponsorizarea cercetării lui Koumoutsakos alături de Google, companie deţinută de Alphabet. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite