Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională vor avea o toaletă în valoare de 23 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: NASA
Foto: NASA

Toaleta este mai mică şi mai uşoară decât cea prezentă acum pe Staţia Spaţială şi poate procesa şi recicla urina ca apă potabilă.

Noua toaletă a fost concepută pentru confortul femeilor astronauţi şi costă 23 de miioane de dolari, având un „sistem de vid” care aspiră dejecţiile chiar şi într-un mediu cu gravitaţie zero.

Toaleta ar fi trebuit să se afle deja pe Staţia Spaţială, însă lansarea programată joi a fost amânată din cauza unor dificultăţi tehnice. Vineri, racheta a plecat în drumul ei de pe Insulele Wallpos, Virginia, şi este aşteptată să ajungă luni. Ea cântăreşte 45kg şi are 71 de cm, fiind cu 40% mai uşoară şi cu 65% mai mică decât cea prezentă acum pe Staţie.

Mai mult, toaleta este capabilă şi de a procesa şi recicla urina ca apă potabilă pentru astronauţi, lucru care a stârnit diverse reacţii. „Cafeaua de azi este şi cafeaua de mâine” a glumit astronautul Jessica Meir.

Noile îmbunătăţiri ale toaletei vor fi testate de astronauţi care, dacă le găsesc mulţumitoare, îşi vor da aprobarea pentru instalarea unor modele similare pe capsulele Orion, care vor duce oamenii către Lună în viitorul apropiat, conform BBC.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite