Americanii au creat prima proteză care "simte" aproape ca o mână reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată ce a fost făcută prima proteză, omul a vrut s-o facă mai apropiată de un membru real. Acum, DARPA anunţă că a reuşit să imită aproape în întregime nervii unei mâini.

DARPA este agenţia americană care se ocupă de proiecte de cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării. Pe scurt, produce arme de distrugere în masă, dar şi inteligente. Are însă olimpiade pentru roboţi şi cercetări în domeniul refacerii diverselor handicapuri pe care soldaţii le-ar putea suferi. Recent, a anunţat crearea unei proteze care să redea unui om simtul tactil.

Un bărbat în vârstă de 28 de ani, paralizat mai mult de 10 ani din cauza unui accident la coloana vertebrală, a devenit primul om care să "simtă" o atingere în proteza sa, aceasta fiind conectată direct la creier. DARPA susţine că proteza este atât de bună, încât poate diferenţia între atingeri şi "ştie" unde anume este punctul de contact. De asemenea, el a reuşit să simtă "corect" chiar şi când au fost atinse două degete în acelaşi timp. 

Reuşita acestui braţ bionic stă în completarea mecanismului de control prin impulsuri direct de la creier cu o serie de senzori şi motoare capabile să sesizeze diferenţe de presiune. Acestea din urmă sunt, de asemenea, conecatate direct la creier. Proteza nu este finalizată în sensul că poate începe producţia de masă, dar este cel mai de succes până acum şi DARPA susţine că este aproape ca o mână reală.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite