Albul olfactiv, noul miros descoperit de cercetători
0
Noul miros descoperit de oamenii de ştiinţă este numit „alb olfactiv”. Denumirea face referire la culoare şi la sunetul alb, fiind echivalentul olfactiv al acestora.
Noul miros poate fi experimentat în laborator, nu se regăseşte în mediul înconjurător. Are în compoziţie un amestec de multe mirosuri, similar sunetului alb, care este compus dintr-o varietate sunete de diferite frecvenţe. La fel, albul vizual este alcătuit dintr-un amestec de lungimi de unde, informează livescience.org.
Cheia obţinerii albului olfactiv nu constă în elementele care îl compun în sine, ci în varietatea lor, conform descoperirii făcute de cercetători. „Cu cât au fost mai multe componente în două amestecuri diferite, cu atât mai asemănător a fost mirosul rezultat, deşi cele două mirosuri complexe nu aveau niciun component comun”, au scris specialiştii în raportul din publicaţia „Proceedings of the National Academy of Sciences” (Procedee ale Academiei Naţionale de Ştiinţe).
Experimente mirositoare
Aproape toate mirosurile din mediul înconjurător sunt compuse dintr-un amestec de elemente. Oamenii percep diferenţele dintre mirosurile compuse, dar nu pot simţi componentele individuale din acestea, au explicat cercetătorii. Neurobiologul Noam Sobel, de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel, şi echipa de cercetători pe care i-a coordonat au vrut să afle, prin acest studiu, dacă fenomenul de producere a mirosului alb este similar cu cel al luminii şi cel al sunetului.
Ei au expus sute de participanţi la studiu la mirosuri cu un număr variat de componente, variind de la ce cele simple până la unele cu 43 de elemente componente. Voluntarii au comparat apoi mirosuri cu un număr egal de componente diferite pentru fiecare dintre acestea. În urma experimentului, cercetătorii au descoperit că participanţii le distingeau mirosurile cu atât mai greu cu cât acestea avea u mai multe elemente în compoziţie.
Mirosul alb
În urma testelor, cercetătorii au identificat albul olfactiv. Este un miros distinct, generat de proporţia anumitor amestecuri, şi nu de componentele în sine. Pentru a obţine mirosul alb, toate elementele din compoziţia sa trebuie să fie de aceeaşi intensitate şi să acopere toată gama mirosurilor pe care le percepe omul.
Creierul uman percepe mirosul ca entitate, nu ca un amestec pe care trebuie să îl separe în componente, să le analizeze şi să îl recompună pentru a-l identifica. Astfel se explică faptul că amestecurile din elemente complet diferite miros identic.
A ce miroase albul olfactiv? Aroma este atât de neutru, încât sfidează descrierile, scrie livescience.org. participanţii la teste l-au evaluat la mijlocul scării de evaluare pentru cât este de plăcut şi de comestibil.
Albul olfactiv nu este nici plăcut, nici dezgustător. Gizmodo.com nu sunt deloc impresionaţi de mirosul alb dar estimează că poate fi cel mai eficient mijloc de împrospătare a aerului în spaţiile închise.