Albinele sunt afectate de schimbările climatice. Aripile bondarilor sunt asimetrice

0
0
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Un studiu publicat în Journal of Animal Ecology arată că albinele au dezvoltat aripi asimetrice în anii cu temperaturi caniculare, din cauza stresului la care au fost supuse.

„Scopul nostru este de a înţelege mai bine răspunsurile la factori de mediu specifici şi de a învăţa din trecut pentru a prezice viitorul. Sperăm să fim capabili să prognozăm unde şi când bondarii vor fi cei mai expuşi riscului şi să direcţionăm acţiuni eficiente de conservare”, spune dr. Andres Arce, unul dintre autorii lucrării şi profesor la Universitatea din Suffolk.

Dr. Richard Gill, de la Imperial College din Londra şi un alt autor al studiului, a psu că bondarii „ar putea trece prin momente dificile în secolul XXI", deoarece se preconizează că "condiţiile mai calde şi mai umede" vor supune bondarii la un stres mai mare, iar schimbările climatice vor face ca aceste condiţii să devină mai frecvente, potrivit The Guardian.

Numărul bondarilor a scăzut

Un alt studiu, publicat în Methods in Ecology & Evolution, a utilizat metode ADN pentru prima dată pe o populaţie de insecte.

Cercetătorii au conservat albine şi au folosit câte un picior de la fiecare. Aceştia le-au studiat pentru a secvenţia genomurile de bondari care datează de peste 100 de ani. Autorii au subliniat că aceste progrese vor permite cercetătorilor să determine modul în care stresul poate duce la pierderea diversităţii genetice.

Dr. Victoria Mullin, de la Muzeul de Istorie Naturală, unul dintre autori, a declarat: „Colecţiile de insecte din muzee oferă o oportunitate de neegalat de a studia direct modul în care genomurile populaţiilor şi speciilor au fost afectate de schimbările de mediu de-a lungul timpului. Cu toate acestea, ele reprezintă o resursă limitată şi este important să înţelegem cum să le utilizăm cel mai bine pentru studii genetice".

Profesorul Ian Barnes, tot de la Muzeul de Istorie Naturală şi autorul principal al lucrării, a declarat: „Una dintre principalele probleme legate de colecţiile muzeale este calitatea ADN-ului care poate fi foarte variabilă, ceea ce face dificilă prevederea tipului de analize pe care ar trebui să le facem. Acum avem o idee mult mai bună despre conservarea ADN-ului în colecţiile de insecte, ceea ce reprezintă un impuls uriaş pentru activitatea noastră în curs de desfăşurare în vederea înţelegerii istoriei şi viitorului populaţiilor de insecte”.

Echipa va folosi acum datele pentru a examina modul în care genomurile albinelor s-au schimbat de-a lungul timpului, analizând modul în care populaţii întregi s-au adaptat, sau nu, la schimbările climatice.

Mai multe - Știință

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite