A fost inventată camera video care surprinde, în detaliu, fulgii de zăpadă aflaţi în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cameră care poate surprinde imaginea fulgilor de nea în cădere liberă ar putea să devină o unealtă de încredere, pentru meteorologi.

Cercetătorii de la Universitatea din Utah au conceput gadgetul MASC (Multi Angle Snowflake Camera), care foloseşte trei camere video rapide, declanşate de senzori de mişcare infraroşu. Dispozitivul poate filma fulgii de zăpadă în timp ce aceştia se apropie de sol, măsurându-le viteza, fără a-i atinge direct.

Conform „Tech News Daily”, imaginile capturate pot fi folosite pentru a înţelege mai bine fenomenul ninsorii.

„Probabil că aţi văzut poze superbe reprezentând fulgi de zăpadă, la microscop. Astfel de fotografii surprind tipuri de fulgi de zăpadă extrem de rare”, explică omul de ştiinţă Tim Garrett, de la Universitatea din Utah. În general, fulgii de zăpadă din natură sunt lipiţi unii de alţii şi pot să fie distruşi cu uşurinţă, dacă se încearcă despărţirea lor.

„Motivul pentru care, uneori, ninsorile nu pot fi prevăzute corect este acela că înregistrările nu surprind fulgii de zăpadă cu acurateţe, deoarece se bazează pe măsurători vechi, făcute cu dificultate în anii ’70. Cercetătorii erau capabili să prindă doar câteva mii de fulgi. Îl cunosc pe cel care a făcut experimentul de atunci şi mi-a povestit că, din cauza proiectului, a fost nevoit să poarte ochelari de vedere”, a mai explicat Garrett.

În schimb, MASC poate să fotografieze şi să măsoare zeci de mii de fulgi de zăpadă, într-o singură noapte. Deja, două astfel de camere montate în zona Alta Ski Area (Utah, SUA) au generat rezultate care sugerează că vântul şi zăpada interacţionează diferit faţă de cum informează metorologii.

O astfel de cameră a fost vândută şi Armatei Statelor Unite, pentru a preîntâmpina pericolul de avalanşe.

Pe lângă utilitatea sa, camera este şi foarte amuzantă, susţin inventatorii ei.

„Este interesant să te uiţi, în fiecare zi, la fulgii de zăpadă aflaţi în cădere. Am observat ceva ceaţă în munţi şi m-am întrebat ce fel de fulgi de zăpadă vor lua naştere acolo. Am aflat apoi, cu ajutorul camerei, că era vorba despre fulgi foarte diferiţi unii de alţii. Când oamenii spun că nu există doi fulgi de zăpadă identici, este foarte adevărat. Diversitatea este foarte mare şi nici nu puteam să îmi imaginez asta, înainte să încep proiectul”, a mai spus cercetătorul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite