A fost descoperit un pește care înoată doar cu capul în jos VIDEO

0
Publicat:

O echipă de oameni de știință a făcut o descoperire bizară cu ajutorul unui vehicul subacvatic operat de la distanță. Cercetătorii au dat peste un pește care înoată doar cu capul în jos, iar constatările au fost publicate în Journal of Fish Biology, conform Newsweek.

Această specie, numită și Gigantactis, poate fi găsită în toate oceanele din lume, la adâncimi cuprinse între 914 și 2.400 de metri. Cunoscuți și sub numele de „pește-lanternă” datorită bioluminiscenței, aceștia sunt rareori văzuți de oameni, ceea ce înseamnă că oamenii de știință știu foarte puține lucruri despre comportamentul lor.

Peștii au mai fost observați înotând cu capul în jos în 1999, însă s-a crezut, până acum, că a fost doar o întâmplare singulară. Cercetătorii au observat pentru prima dată această specie înotând cu capul în jos în fosa oceanică Izu-Ogasawara din Japonia. 

Peștii au mai fost observați înotând cu capul în jos în 1999. Foto: Arhivă
Peștii au mai fost observați înotând cu capul în jos în 1999. Foto: Arhivă

Derutați de această descoperire, oamenii de știință au continuat să cerceteze comportamentul bizar și au găsit alte opt specii care se comportau asemănător. Astfel, a devenit clar că nu este vorba doar despre o întâmplare singulară. 

Auke Prins, pilotul submersibilului implicat în această cercetare, a descris în cadrul studiului momentul în care a văzut pentru prima dată acest comportament. 

În cea mai mare parte a timpului, peștele a înotat lângă fasciculul de lumină, iar noi am văzut doar silueta", a mărturisit el. „Când ne-am apropiat pentru prima oară, peștele stătea în apă, în poziție orizontală, iar după aproximativ două minute a înotat spre suprafață”, a mai adăugat Prins. 

Conform ipotezei studiului, peștilor le este mai ușor să ajungă la momeală atunci când se află cu capul în jos. În plus, această poziție ar putea fi benefică pentru capturarea prăzii. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite