Rezerva de heliu, aproape epuizată

0
0

Cercetătorii avertizează că heliul, cel mai folosit gaz inert de pe planetă, cunoscut mai ales pentru că umflă baloanele, este pe cale de dispariţie.

Rezervele planetei se vor epuiza în 25-30 de ani, susţine laureatul premiului Nobel Robert Richardson, profesor de fizică la Universitatea Cornell din statul New York, SUA.

Efectele ar putea fi devastatoare pentru spitale, ale căror scanere de rezonanţă magnetică sunt răcite cu heliu lichid. Substanţa este folosită şi pentru a răci reactoarele nucleare, iar NASA utilizează gazul pentru a curăţa motoarele rachetelor, scrie „The Independent".

Profesorul Richardson a spus că pentru unele utilizări s-ar putea găsi înlocuitori, nu şi pentru scanerele de rezonanţă magnetică însă. De vină este o lege din SUA, în vigoare din 1996, care prevede că întreaga rezervă de heliu a Statelor Unite trebuie să fie complet vândută până în 2015.

Ca urmare, heliul se vinde la preţuri din ce în ce mai mici şi nu este rentabilă reciclarea lui. Aproximativ 80% din rezervele de heliu se află în SUA, iar vânzarea pe piaţa liberă este singura soluţie pentru a contracara efectele legii, potrivit lui Richardson. Ceea ce înseamnă că un balon umflat cu heliu ar putea ajunge să coste 100 de dolari.

Un balon umflat cu heliu ar putea ajunge să coste 100 de dolari

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite