Prigonirea copiilor vrăjitori: micuţii exorcizaţi cu voia părinţilor, abandonaţi şi excluşi din societate pentru că sunt o povară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de a fi abadonaţi, copiii sunt suspuşi exorcizării, însă organizaţiile care apără drepturile copilului spun că aceasta este doar o modalitate prin care părinţii săraci încearcă să scape de încă o gură pe care trebuie să o hrănească, fără a fi judecaţi de cunoscuţi. FOTO safechildafrica.org
Înainte de a fi abadonaţi, copiii sunt suspuşi exorcizării, însă organizaţiile care apără drepturile copilului spun că aceasta este doar o modalitate prin care părinţii săraci încearcă să scape de încă o gură pe care trebuie să o hrănească, fără a fi judecaţi de cunoscuţi. FOTO safechildafrica.org

Peste 50.000 de copii-vrăjitori trăiesc pe străzile din Kinshasa, Congo, abandonaţi de părinţi şi consideraţi rebuturi ale societăţii. Micuţii bănuiţi că ar fi posedaţi de spirite malefice sunt goniţi de propriii părinţi, uneori doar pentru că nu au fost suficient de ascultători sau pentru că suferă de diverse afecţiuni.

Înainte de a fi abadonaţi, copiii sunt suspuşi exorcizării, însă organizaţiile care apără drepturile copilului spun că aceasta este doar o modalitate prin care părinţii săraci încearcă să scape de încă o gură pe care trebuie să o hrănească, fără a fi judecaţi de cunoscuţi.

Uneori, copiii suspectaţi că ar fi posedaţi de spirite malefice nu au împlinit vârsta de un an sau abia au făcut 5 sau 6 ani. Abandonul îi determină pe cei mai mulţi să se orienteze către prostituţie şi infracţionalitate pentru a supravieţui pe străzi. Organizaţia Naţiunilor Unite face eforturi pentru a reduce acest fenomen îngrozitor, iar reprezentanţii organizaţiei speră ca această tradiţie înspăimântătoare să dispară în următorii 15 ani.

Vracii locali şi uneori chiar preoţii catolici din Kinshasa fac exorcizări ale copiilor aduşi de părinţi. Unii copii sunt stropiţi cu apă sfinţită, unşi cu ulei de măsline şi loviţi puternic în stomac la vârsta de doi ani, cum este şi cazul micuţului Angel. Copilul plânge în braţele mamei, însă credinţa în vrăjitorie şi sprite rele este adânc înrădăcinată în rândul localnicilor, care sunt gata să renunţe, de frică, la cei dragi. 

image

Exorcizarea micuţului Angel, care are numai  doi ani. FOTO Daily Mail 

Preotul Alexis Katziota Mungala se ocupă cu astfel de exoricizări şi a explicat pentru reporterii Daily Mail ce se întâmplă cu un copil posedat: „Vrăjitoria omoară dragostea cu care este dăruit un copil. Îl umple de ură, îl poate face să-şi mănânce tatăl şi să se lupte cu fraţii lui. Aceşti copii-vrăjitori mănâncă din carnea oamenilor şi beau sânge de om. Sunt lucrarea diavolului. Vrăjitoria este parte a culturii congoleze, este o tradiţie puternică. Copiii pot fi infectaţi de vrăjitorie, tocmai de aceea încercăm să ajutăm părinţii să-şi recupereze copiii din ghearele răului, cu ajutorul exorcizărilor.“

Alte modalităţi prin care preoţii încearcă să salveze de sub puterea diavolului copii de nici doi ani se rezumă la apăsarea cu putere a globilor oculari sau introducerea degetului în nas, cât mai adânc. Atunci când se consideră că exorcizarea nu a avut efect, părinţii îşi alungă copiii de acasă ori îi duc în locuri unde trăiesc şi alţi copii-vrăjitori. Alungaţi din comunitate, copiii ajung să trăiască pe străzi, să fure, să cerşească sau să se prostitueze pentru a supravieţui.

Dorcas, în vârstă de 8 ani, şi Therese, de 18 ani, sunt doi astfel de copii-vrăjitori. Au fost alungaţi după ce părinţii i-au acuzat că au mâncat din trupurile neînsufleţite ale unor rude.

image

Dorcas FOTO Daily Mail 

Dorcas a fost găsită recent pe străzi, într-o stare de plâns, plină de păduchi, căpuşe, acoperită de muşte, înfometată şi speriată. A fost luată într-un adăpost de voluntarii care încearcă să salveze aceşti copii bătuţi de soartă.

Mulţi dintre copiii abandonaţi încearcă să revină la familiile lor, dar părinţii şi rudele îi bat atât de rău încât renunţă. Alţii sunt consideraţi posedaţi doar pentru că suferă de diverse dizabilităţi. Este şi cazul micului Bienvenue, care are picioarele şi un braţ paralizate din cauza malariei cerebrale. Mama sa a murit, iar mătuşa cu care locuia l-a dat afară din casă după ce a susţinut că este în puterea duhurilor rele.

image

Bienvenue FOTO Daily Mail 

Ostracizaţi de societate, copiii-vrăjitori sunt ocoliţi pentru că ar aduce boli şi moarte în jurul lor, sarcini nedorite, datorii sau, pur şi simplu, ghinion, orice scuză este folosită atunci când adulţii încearcă să justifice abandonul. Părinţii cred că unii copii ştiu că sunt malefici şi fac rău în mod conştient, în timp ce alţii nu realizează răul pe care îl fac. Astfel de cazuri se întâlnesc şi în alte părţi ale Africii Centrale şi de Vest, nu numai în Congo, arată un studiu UNICEF. 

„Sărăcia este adevărata problemă. Oamenii nu vor să aibă grijă de aceşti copii, aşa că îi acuză de vrăjitorie“, a explicat directorul unui adăpost pentru copii-vrăjitori. 

image

Therese suferă de epilepsie şi are un chist pe frunte, acesta fiind adevăratul motiv pentru care a ajuns pe străzi. După moartea bunicii, familia a acuzat-o că ea a ucis-o pe bătrână şi a fost alungată fiind acuzată de vrăjitorie. FOTO Daily Mail 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite