Politicieni care umblă cu podoaba vopsită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai cunoscuţi sunt membri ai PNL
Cei mai cunoscuţi sunt membri ai PNL

Fie pentru a-şi ascunde vârsta, fie pentru a obţine un plus de imagine, mai mulţi oameni politici importanţi din România îşi vopsesc părul. Cei mai cunoscuţi sunt membri ai PNL.

Crin Antonescu, Petre Roman, Adrian Iorgulescu, Aristotel Căncescu, Nicolae Robu sau Ovidiu Ioan Silaghi sunt printre cei mai cunoscuţi politicieni care-şi vopsesc părul. Toţi sunt trecuţi de 50 de ani, în fapt doar Crin Antonescu şi Nicolae Robu n-au trecut încă pragul sexuagenar, şi toţi sunt de la PNL, dar asta este doar o coincidenţă.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a apărut pentru prima oară cu tâmplele cănite  în primăvara lui 2009. Schimbarea a fost remarcată de presă, în special de cea tabloidă, care a şi făcut ceva vâlvă pe acest subiect. Antonescu a refuzat să comenteze, dar a continuat să se vopsească.

Cochetăria lui Petre Roman, un adevărat sex-simbol al anilor '90, este deja de notorietate. De când s-a însurat cu Silvia Chifiriuc, o femeie cu 27 de ani mai tânără decât el, fostul prim-ministru are grijă în permanenţă de aspectul său fizic, merge regulat la sala de fitness şi îşi colorează atât podoaba capilară, cât şi sprâncenele.

„Nu mă vopsesc, sunt şuviţat"

Fostul ministru al Culturii Adrian Iorgulescu se căneşte parcă dintotdeauna. De curând a surprins cu o frizură blondă, după ce ani în şir se vopsea cu negru.

Aristotel Căncescu îşi ascunde şi el de ceva vreme podoaba încărunţită de vârstă, obiceiul fiind preluat şi de colegul său de partid Nicolae Robu. De fapt, deşi schimbarea este mai mult decât vizibilă, Nicolae Robu susţine că nu se vopseşte. „Eu nu mă vopsesc. Mă dau cu un gel estompator în zona tâmplelor când mă tund, pentru că am nişte şuviţe. Puteţi să verificaţi şi mai de aproape. Da? Eu nu sunt cărunt. Dacă nu aş folosi gelul ar părea că sunt şuviţat", a răspuns primarul Timişoarei, Nicolae Robu, unui jurnalist, în cadrul unei conferinţe de presă.

Lista PNL-iştilor vopsiţi (la propriu) este încheiată de Ovidiu Ioan Silaghi. Schimbarea evidentă de look a fost remarcată de toată lumea în momentul în care a fost numit în funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii.

Click pe imagini„Mulţi au un aer artificial"

Din punct de vedere al stilului, vopsirea părului este o alegere mai degrabă neinspirată în cazul bărbaţilor trecuţi de vârsta a doua, susţin specialiştii. „Schimbarea este atât de bruscă, de evidentă, încât cei mai mulţi au un aer foarte artificial. Din punctul meu de vedere, este de preferat un bărbat grizonat - are prestanţă şi poate fi chiar sexy. În schimb, un bărbat care-şi vopseşte părul riscă să cadă în ridicol", spune stilistul Ana Maria Cornea. Pe de altă parte, continuă specialistul, „pentru unele persoane, această schimbare de stil poate fi bine-venită. Dintre cei şase politicieni, lui Crin Antonescu şi lui Aristotel Căncescu le stă cel mai bine cu părul vopsit".

„Personalităţi narcisice"

Din punct de vedere psihologic, vopsirea părului poate avea două explicaţii. Prima: negarea vârstei. „Conştientizarea faptului că îmbătrâneşte alarmează individul, care întâmpină această situaţie în două feluri: acceptă şi se resemnează sau neagă realitatea. Acceptarea se reflectă printr-un comportament şi o atitudine conforme vârstei. Negarea, în schimb, determină individul să se comporte inadecvat vârstei, să intervină şi să mascheze expresiile fireşti ale îmbătrânirii", susţine psihoterapeutul Keren Rosner.

Sunt persoane care se simt tinere în interior atunci când descoperă semnele îmbătrânirii, mai spune specialistul. „Este dificil pentru acestea să-şi recunoască anii, să accepte că, fiziologic, organismul lor începe să arate semnele uzurii. Resping faptul că nu ar mai fi capabili să facă aceleaşi lucruri pe care le făceau înainte şi atunci încearcă să se păcălească singuri şi pe cei din jur", precizează psihologul.

A doua explicaţie a motivului pentru care bărbaţii de vârsta a doua sau trecuţi de vârsta a doua îşi vopsesc podoaba capilară ţine de personalitatea lor.
„Interesul exagerat pentru impactul pe care-l are propria prezentare ţine şi de o trăsătură de personalitate narcisică, caracterizată prin faptul că individul caută în permanenţă admiraţia şi preţuirea celor din jur. Politicienii, care îşi construiesc cariera pe şarm şi popularitate, sunt mult mai preocupaţi de conduită şi aspect fizic. Este în general cunoscut faptul că masele sunt mai îngăduitoare cu oamenii tineri şi atrăgători", conchide psihoterapeutul Keren Rosner.

"Eu nu mă vopsesc. Mă dau cu un gel estompator în zona tâmplelor când mă tund, pentru că am nişte şuviţe.''
Nicolae Robu primarul Timişoarei

"Este de preferat un bărbat grizonat - are prestanţă. În schimb, un bărbat care-şi vopseşte părul riscă să cadă în ridicol.''
Ana Maria Cornea stilist

Vopsea de păr specialĂ pentru bărbaţi

Un sondaj realizat de L'Oreal arată că 82% din bărbaţii din lumea întreagă folosesc produse cosmetice special concepute pentru sexul tare. În acest context, companiile de profil au creat şi vând cu succes vopseaua de păr pentru bărbaţi, fără reflexe artificiale, care nu conţine amoniac.

info
Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite