Tendinţe vestimentare. Şase reguli de aur pentru sezonul de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăţară Saint Laurent FOTOGRAFII Guliver Getty Images, Afp, Reuters
Brăţară Saint Laurent FOTOGRAFII Guliver Getty Images, Afp, Reuters

Când vine vremea în care tendinţele trebuie puse în practică, apar dezordinea estetică şi inconsecvenţa stilistică, lucru evident în moda străzii, de cele mai multe ori. Aşa că iată regulile esenţiale ale sezonului rece.

La fiecare început de sezon, publicaţiile care se respectă îşi adună editorii de modă pentru a traduce, pe înţelesul marelui public, tendinţele şi hainele existente deja în rafturile magazinelor. Dorinţa de a copia cu exactitate ţinutele afişate în vitrinele magazinelor sau chiar şi pe cele de pe podium, în cazul pasionatelor de modă înstărite, duce la cele mai multe greşeli de stil şi deficienţe de stil. Ideea tendinţelor este să aducă un plus de valoare unui stil existent deja, unde fiecare extrage ceea ce are nevoie.

Motiv pentru care „The Guardian“ a emis şase reguli importante ale sezonului care tocmai a început. Odată respectate, riscul de a greşi flagrant scade considerabil,
fiind, de altfel, reguli ale bunului-simţ.

Fără piese mulate

„Unde este plăcerea de a arăta elegant dacă inconfortabilul îşi face loc? Răspuns: nicăieri“, scrie publicaţia britanică despre toate piesele strâmte şi mulate care nu sunt recomandate oricui. Până la urmă, principala provocare a acestui sezon este să te îmbraci în aşa fel încât să-ţi fie cald. Până şi oamenii de PR şi retailerii ştiu acest lucru, motiv pentru care inbox-urile sunt pline de e-mailuri cu subiectul „statement coats (haine etalon)“.

Dar, aşa cum spune şi Sophie Warburton, stilistul cotidianului britanic „The Telegraph“, „căldura nu se păstrează printr-o haină extraordinară, ci prin ciorapii potriviţi“. Investiţia potrivită şi recomandată ar fi desuurile de calitate, cu tot soiul de decoraţiuni, fiind singura piesă mulată recomandată în acest sezon.

tendinte iarna 2013

Fii prudentă!

„Înainte să visezi la hainele pe care le vrei, ia în considerare hainele pe care le ai deja“, este altă regulă importantă a acestui sezon şi nu numai. Combinaţiile inspirate sunt mereu salvarea pieselor mai vechi de un sezon, dar, mai ales, soluţia ieşirii din anonimat.

image

Piesele tricotate tip Chanel (foto), rochiile şi hainele de iarnă sunt piesele esenţiale ale sezonului. Iar dacă investiţii în ţinute noi sunt plănuite, alege culorile mereu în tendinţe: camel, bleumarin, gri şi negru. Site-urile  precum assos.co.uk, care nu percep taxe pentru transport, au mereu o secţiune de reduceri sau, dacă nu, opţiuni pentru toate buzunarele. O haină de iarnă poate fi reinterpretată cu ajutorul unei broşe, unui fular sau unei curele. Încearcă mereu să te foloseşti de toate accesoriile pe care le ai.

Fusta plină

Când fusta plină s-a transferat de pe podium direct pe stradă în această primăvară, a fost un fel de surpriză. Timpurile utilitare în care trăim păreau că nu permit siluete atât de somptuoase.

Un pic din stilul filmului „Grease“ cu o notă din celebra colecţie New Look, a casei de modă Dior, au transformat această piesă într-un vis pe care femeile şi l-au dorit zilnic. Acum, fusta plină s-a reîntors în modelul pregătit de toamnă „şi a reuşit chiar să arate mult mai bine aşa“, scrie „The Guardian“.
Impactul pe care volumul ei îl produce este de ajuns, de aceea nu trebuie exagerat într-o ţinută care o include. Casa de modă Rochas (foto) are nişte exemplare extraordinare. 

tendinte iarna 2013

Restul pieselor trebuie să se supună liniştite, singurele care mai pot atrage atenţia fiind accesoriile. Sunt recomandate bluzele fără gulere, care permit purtarea exemplară a colierelor, dar şi mănuşi din diverse materiale care se pretează stilului elegant al fustei. 

Fără bluze pe gât

Cunoscute ca maletă sau, în unele cazuri, helancă, sunt o piesă de rezistenţă a iernii datorită protecţiei împotriva frigului pe care o oferă. Dar, în acelaşi timp, meritele estetice nu au fost recunoscute de prea mulţi specialişti. „De fiecare dată când începe sezonul rece, începe discuţia despre aceste bluze pe gât. Sunt persoane care au impresia că dacă poartă o maletă se transformă într-o muză a anilor ’50. Nu mă faceţi să râd! Nu flatează aproape pe nimeni şi nu sunt deloc confortabile“, spune hotărâtă editorul de modă Lisa Armstrong.

tendinte iarna 2013

Pentru cine doreşte protecţie în jurul gâtului, editorul de modă recomandă cu căldură eşarfele, care au marele beneficiu de a putea fi date jos la momentul dorit. Iar cât mai multe straturi de haine este altă recomandare venită din partea specialiştilor.

Fabrica de roz

Ceea ce editorii de modă recomandau acum şase luni, se întâmplă acum. Şi, în mare parte, sfatul se referea la o singură piesă: haina roz. Apărută prima dată în colecţia de toamnă-iarnă a designerului Stella McCartney (foto), nu a durat mult până când o replică, mai mult sau mai puţin reuşită, a apărut şi pe rafturile altor branduri sau retaileri. Este una dintre piesele celebre ale sezonului, care cel mai probabil va rezista mai mult de un sezon. Este timpul îmbujorării, mai ales că iarna nu trebuie să fie sobră.

tendinte iarna 2013

Motocicliştii, la putere

Moda a avut mereu o slăbiciune pentru minorităţi, în special cele rebele şi nonconformiste. Şi chiar dacă astăzi imaginea unui motociclist s-a cuminţit de-a dreptul, în ordinea stilistică a industriei, orice iese din tipar are loc de cinste. Aşa că, după haina roz, vine rândul picioarelor să se simtă răsfăţate. Şi cum tocurile rămân o opţiune doar pentru spaţii interioare, iar bascheţii sunt permeabili, rămân ghetele tip biker.

tendinte iarna 2013

Solide, din piele, de cele mai multe ori accesorizate cu ţinte sau catarame, rezistă celor mai dificile condiţii meteo, dar şi celor mai ciudate combinaţii vestimentare. De la rochia din dantelă, purtată cu ghete biker, până la costum în două piese, combinat într-o notă nonconformistă cu ele. Odată cu ele, alt accesoriu a recunoscut gloria: şosetele. De la cele scurte, dar cu diverse accesorii, până la cele trei sferturi, şosetele au redevenit accesoriile preferate ale picioarelor. 

Casa de modă Saint Laurent (foto, sus) este una dintre susţinătoarele acestor încălţări, existând chiar şi variante pentru primăvară-vară în colecţiile sale.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite